Изложбата “Другите българки” предизвика остри реакции в социалните мрежи

В края на миналата седмица артистът Михаил Вучков – Мѝшо обяви своите проекти свързани с транс общността у нас – изложбата “Другите Българки” и документалния филм “България в Транс”. След като новината набра популярност в редица медии, бурните реакции не закъсняха. Освен хомо и трансфобията, която е катализатор на подобни реакции у нас, причина за недоволството е и факта, че в изложбата “Другите българки”, Мѝшо е решил да използва фолклорни мотиви, пресъздавайки картините на Владимир Димитров – Майстора със своите транс модели, които участват в двата проекта.

Амбициозният проект започва в далечната 2010. За да обясни решението си в интервю за BTV, Михаил Вучков споделя, че намира паралел между образа на жената от времето преди феминизма, така както са били в картините на Майстора и транс общността в България в момента, именно поради факта, че и двете групи са маргинализирани и сегрегирани в обществото. Той също така разказа колко трудно е било да се свърже с транс жените, част от проекта му, защото голяма част от транс хората в България се страхуват да се разкрият за да не бъдат атакувани.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Голяма част от полярните мнения е предизвикана и от подкрепата на Национален фонд “Култура” в размер на 10 000 лева в категория “Социално ангажирано изкуство”, където авторът е кандидатствал по време на сесията за НФК през 2020. Симеон Василев от фондация GLAS, който е председател на комисията на НФК в категория “Социално ангажирано изкуство” изрази подкрепата си към проекта и обясни процеса, през който преминава всяко едно предложение към Национален Фонд “Култура” пред екипа на BTV.

Полемиките придобиха политически облик когато т. нар. Консервативно-патриотично движение (КПД), организирано от ръководителя на ММА-федерацията Станислав Недков-Стъки и издателя на ПИК Недялко Недялков обявиха, че искат оставката на министъра на културата Атанас Атанасов заради отпускането на 10 000 лв. за изложбата. Според авторите на протеста – проектът „наранява естетическите и етични чувства на ценителите на българската живопис“ съобщават от Булевард България.

Изложбата „Другите българки“ и ще бъде представена на 8 март от 19 часа в „The Steps“.