Кенийски съд вдигна забраната върху лесбийска драма, за да се състезава за Оскар

Върховният съд на Кения временно отмени забраната върху лесбийския филм „Рафики“, за да може лентата да кандидатства за Оскар.

Любовната история, режисирана от Уанури Кахиу, бе забранена по-рано тази година от държавния Кенийски борд за филмова класификация (КБФК) „заради хомосексуалната си тема и ясното намерение да промотира в Кения лесбийство, в противоречие със закона.“ Отказът на създателите на филма да вменят на персонажите разкаяние за сексуалността им особено много разгневил държавния цензор.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Въпреки всичко, „Рафики“ достигна до редица фестивали по света и стана първият кенийски филм, показан на Международния филмов фестивал в Кан.

Кахиу заведе дело срещу кенийското правителство, за да може филма да получи поне седем-дневно киноразпространение в Кения – изискване за вписването му в надпреварата за Оскар за Най-добър чуждоезичен филм. Никой кенийски филм не е бил номиниран за престижната награда в 90-годишната й история.

В петък съдът постанови в полза на Кахиу. Забраната бе вдигната за период от точно 7 дни, от 23 до 30 септември. Съдия Окуани постанови, че само възрастни ще могат да го гледат. Тя също изрази съмнение в забраната по принцип: „Не съм убедена, че кенийското общество е толкова слабо, че да моралната му основа да бъде разклатена от подобен филм,“ пише тя в решението си.

Съдията добави още, че съществуването на хомосексуалността в живота и в изкуството „не е започнало с ‘Рафики'“.