PROUD.bg Presents: Звуците на октомври 2019

В месечната ни рубрика, PROUD.bg подбира саундтрака на месеца aka новите музикални албуми, които в никакъв случай не трябва да пропускате. През октомври навлязохме официално в последната фаза на годината със:

Foals – Part 2: Everything Not Saved Will Be Lost:

 
L’N’Q: House & Disco
 

Издаването на концептуален албум от две части е интересно решение, стига в тях да има достатъчно материал, така че да бъдат усетени като албуми, а не като EP-та. Foals се справиха с това предизвикателство, а „Part 2“ успява да надгради над качествата на предшественика си и да се доближи до нивото на „Total Life Forever“ и „Holy Fire“, напомняйки ни за невероятния потенциал на бандата. Междувременно, текстовете отправят важно предупреждение към човечеството, отдадено на мисията си да унищожи планетата. Дано посланието бъде чуто!

Слушай в Spotify

James Arthur – You:

През годините всички опознахме добре James Arthur като човек, борещ се с вътрешните си демони, който си заслужи както критиките, така ѝ възмездието като музикант. „You“ продължава по стъпките на предните два албума, макар и да му липсват композиции, които бихме въртели часове наред на repeat. Експериментите с хип-хопа и модерните бийтове все още не нагарчат, тъй като са в умерено количество, а James звучи все така искрено и емоционално.

Слушай в Spotify

Kim Petras – Turn Off The Light:

Трудно се намират гей хора, които не обичат Хелоуин. И докато на родна територия празнуващите биват преследвани с факли от озверели националисти (настояващи за защита на традиционните ценности), Kim Petras реши да ни подари цял тематичен албум, който да пускаме години наред на партитата си. Иронично или не, „Turn Off The Light“ е подходящ за слушане през цялата година и притежава качествата да нареди Kim до други клубни икони за куиър общността като Robyn, Carly Rae Jepsen и Charli XCX.

Слушай в Spotify

King Princess – Cheap Queen:

„Cheap Queen“ е дългоочаквания дебютен албум на новия идол на лесбийките King Princess, която заяви за съществуването си още миналата година с редица приятни сингли и EP-то „Make My Bed“. Музиката в новата творба е по-лежерна и музикантска и рядко си позволява да избухне в химнови припеви като тези на „1950“ и „Talia“. За сметка на това, стиховете на певицата си остават все така директни, безкомпромисни и идващи от душата на млада ‘евтина’ куиър кралица с неподозиран опит.

Слушай в Spotify

Nick Cave & The Bad Seeds – Ghosteen:

Не се заблуждавайте от пчеличките, пеперудките, цветята и еднорозите на обложката на „Ghosteen“ – Ник Кейв все още не е преживял напълно смъртта на сина си. Добрата новина е, че скръбта на емблематичния музикант процъфтява в красива и поетична музика, която вдъхновява. Творбата се оказва най-минималистичното и ембиънт произведение, което Кейв е композирал до този момент, а внушението и атмосферата ни карат да забравим за всякакви конвенционални структури и да навлезем директно в дълбоките дебри на човешката тъга. „Ghosteen“ е високо изкуство.

Слушай в Spotify