Активистите, които се борят за прогреса на ЛГБТ+ хората в Африка

В 69 страни по света еднополовите връзки са забранени от закона. 32 от тези страни са в Африка. Въпреки това, през последните години се наблюдава известен прогрес. Ангола, Ботсвана, Мозамбик и Сейшели декриминализираха хомосексуалността, а в Южна Африка правителството изяви желание да се бори срещу престъпленията от омраза.

На територията на Африка все повече ЛГБТ+ активистки организации работят усилено и изискват защита от дискриминация и улеснен достъп до здравеопазване и образование. Самата куиър общност също започна да се обединява все повече и да демонстрира желание за видимост. Както в останалата част от света, и в Африка важна роля играят съюзниците. Смелостта им да защитават открито човешките права, въпреки омразата, която получават отсреща, е вдъхновяваща.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Проектът „United Nations: Free & Equal“ ни запознава с някои от най-важните лица, които стоят зад прогреса на африканската ЛГБТ+ общност.

Уили Мутунга:

Д-р Уили Мутунга е бил млад преподавател по право в Университета в Найроби, а кариерата му е била временно прекъсната през 1980 година, когато той бил арестуван и затворен заради политически обвинения. Това трудно изживяване му е помогнало да открие мотивация за активизъм, да се запознае с различни маргинализирани групи, включително ЛГБТ+ общността, и да започне да вярва в силата на солидарността. Днес д-р Мутунга е известен като един от основателите на Комисията за човешки права в Кения и като председател на Върховния съд на Кения.

Сун Кути:

Сун Кути е известен музикант от Нигерия и син на политическия активист Фела Кути. Той продължава да се вярва в ценностите и целите на баща си. „Не виждам разлика между гей правата и човешките права. Където има дискриминация, аз се боря срещу нея“, споделя Кути.

Кристофър Сенонджо:

Кристофър Сенонджо е бил англикански епископ в родната си страна Уганда цели 24 години, преди да създаде център за ЛГБТ+ младежи, отхвърлени от семействата си. „Независимо от религията, независимо от културата, Бог ни обича такива, каквито сме. Религията не означава нищо за мен, без любов“, разказва Кристофър.

Алис Нком:

Алис Нком е изявен адвокат в Камерун и се бори за декриминализирането на хомосексуалността в страната. Мотивацията ѝ идва от новините за убийства, преследвания и самоубийства сред ЛГБТ+ хората. „Как можеш да искаш някой да не е щастлив? За какво сме на Земята, тогава? Борбата за правата на гей хората е същата като борбата за правата на жените и като всички други борби. Тя засяга човешкото в нас“, смята Алис.