6 исторически драми с гей тематика

Забранената любов, смелостта в лицето на омразата и страхотните костюми са важна част от повечето исторически гей драми. Преди всичко, обаче, този тип филми ни дават уникалната възможност да се докоснем до магията на различни времена от нашите. След като ви препоръчахме няколко исторически драми на лесбийска тематика, продължаваме и със задължителните филми, които трябва да гледате на гей тематика.

Морис (1987):

 
L’N’Q: House & Disco
 

„Морис“ е адаптация на едноименния роман на Едуард Форстър и разказва историята на романса между Морис (Джеймс Уилби) и Клайв (Хю Грант), започнал през годините им като студенти в Кеймбридж и преминал през неочаквани фази и завои. Филмът поставя въпроса за дилемата, пред която гей мъжете в Едуардовата Англия са поставени – да рискуват свободата си (тъй като хомосексуалността тогава се наказва със затвор) или да следват наложените права и да обърнат гръб на истинските си чувства.

Богове и чудовища (1998):

„Богове и чудовища“ разказва за последните дни от живота на режисьора Джеймс Уейл (който стои зад култови филми като „Франкенщайн“ и „Булката на Франкенщайн“) през 50-те години на 20 век. В главната роля влиза страхотния Иън Маккелън. Несподелената любов към красивия му градинар, особените отношения с прислужницата му и болезнените спомени от миналото правят този филм въздействащ и запомнящ се.

Милк (2008):

Кино историята ни е показала, че биографичните филми за Харви Милк не са лесна задача. Проектът на Дъстин Ланс Блек от 2008 година с Шон Пен в главната роля е вероятно най-сполучливия опит са пресъздаване на революционната атмосфера на Ню Йорк и квартала Кастро през 70-те години. Най-силните страни на филма са липсата на компромиси със сексуалната репрезентация на Харви и впечатляващото включване на истински документални кадри.

Самотен мъж (2009):

„Самотен мъж“ е доказан кинематографичен шедьовър сред критиците и академиците, но не по-малко впечатляваща е динамиката и поетичността с която Том Форд адаптира легендарния роман на Кристофър Ишъруд. Колин Фърт е брилянтен в ролята на Джордж – прикрит гей професор през 60-те години, който търси отчаяно светлина в тунела след смъртта на любимия си.

Премълчана любов (2005):

„Премълчана любов“ е подценен френско-езичен телевизионен филм, който се развива през Втората световна война. Сюжетът разказва за младо момиче от еврейски произход, което бива приютено от приятеля си от детството и неговия гей партньор. Ужасът и драматиката на времената бива предадени автентично и нанасят трайни травми върху зрителя.

Уайлд (1997):

Подобно на Харви Милк, Оскар Уайлд е една от личностите, която изключително трудно се изиграва на екран, вероятно заради легендарния си статут. Стивън Фрай се справя задоволително във филма от 1997 година, а откровеността с която е засегната темата за хомосексуалната дискриминация през 19 век заслужава адмирации.