Има ли място за хомоеротика в кънтри музиката? Историята на Орвъл Пек

Историята гласи, че един ден Орвъл Пек се събудил с маска на лицето и от тогава не може да я свали. В света на кънтри музиканта историите са с хомоеротичен привкус, а ресните, висящи от кожената му BDSM маска, понякога са толкова дълги, че достигат до гръдния му кош. Независимо дали носи закопчана уестърн риза или прозрачен мрежест потник, маската винаги е на лицето му, под каубойската шапка, напомняйки за позицията му на аутсайдер.

Орвъл Пек е псевдонима на артист, който не споделя възрастта си, нито рожденото си място. Въпреки това, той няма проблем да говори за миналото си на музикалната сцена – свирил е в пънк групи и има опит като танцьор и актьор. Популярните асоциации на каубоя с идеала за мъжествен и хетеросексуален мъж, не притесняват Пек. Той смята, че сексуалната му ориентация не го отдалечава от корените на жанра. Обоснованието идва с факта, че образа на модерния каубой е вдъхновен от италианските уестърн филми през 60-те години, а в тях често се открива хомоеротичен подтекст.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Пек винаги се е чувствал по-комфортно в света на уестърните, където маргинални аутсайдери са централните фигури, а не популярните лидери през онзи период като Джеймс Бонд, които покоряват женските сърца от големия екран. В дебютния си албум „Pony“ Орвъл Пек сблъсква слушателя с типичните теми за уестърн филмите – самотата, мъката и желанието да избягаш. Нетипичното е, че той използва единствено мъжки местоимения. В песента „Big Sky“ изпълнителят пее за тема-табу в кънтри музиката – домашното насилие. „Обичам го най-силно, когато не е наоколо, а мъката е топло чувство, когато не познаваш друго, освен страха.“ Не е ясно, дали текста на песента е написан от личен опит, но Орвъл добива смелостта да го изпее, едва когато се отдалечава от пънк корените си и слага маската, която го предпазва от осъдителните погледи.

Разнообразието във видеоклиповете на Пек също е знак за настъпващите промени в кънтри музиката – хетеронормативен и консервативен жанр, който не се слави с особена либералност. Макар и открития гей кънтри изпълнител Стив Гранд да не се възприема сериозно от масовата публика, все повече известни кънтри музиканти се застъпват за ЛГБТ общността през последните години – сред тях са Нед Сублет, братята Озбърн и Кейси Мъсгрейвс. Няма съмнение, че имаме нужда от гей кънтри герой.

Макар и маската на Орвъл Пек да провокира чувство за мистерия, тя помага на много гей хора да проектират личния си опит върху неговата фигура. Коментарите под видеоклиповете му са изпълнени със спорове, дали звучи повече като Елвис Пресли, Рой Орбисън или Морисей, но всеки намира в гласа му носталгия по нещо от миналото, което обича. Музиката на Пек е отворена за интерпретации, макар и хомосексуалният наратив да е повече от очевиден.

Разбира се, трябва да се извърви още много път, преди кънтри сцената да стане истински инклузивна, но когато промяната покаже лицето си (дори то да е скрито зад маска), знакът за прогрес е неоспорим.