PROUD.bg Review: Забранената любов в „My Policeman“ на Бетан Робъртс

Едва ли повечето от вас са чували името на писателката Бетан Робъртс, но през следващите две години името ѝ вероятно ще бъде навсякъде заради филмовата екранизация към книгата ѝ „My Policeman“, която се очаква през 2022 година и ще бъде с участието на популярни имена като Хари Стайлс, Ема Корин и Дейвид Доусън.

Книгата проследява ярко борбата да бъдеш „различен“ в очите на обществото през 50-те години на миналия век в Англия. В нея става дума за разрухата, която едно нетолерантно общество може да нанесе върху любовта между хората и дори върху животите им.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Да бъдеш с различна сексуална ориентация и да се опитваш да поддържаш добър и честен живот във времена, когато истинското ти „аз“ може да доведе до законово преследване и затвор, е нещо изключително трудно и болезнено за преживяване. Много хора продължават да водят тази борба ежедневно в различни краища на света и до днес. Затова е важно да продължаваме да говорим за нея. Романът „My Policeman“ е добър повод за това.

Бетан Робъртс разгръща пред читателя значимостта на тези теми по достоверен и реалистичен начин, чрез историята и любовта между двамата главни герои. Патрик и Том са мъже, които носят в себе си една и съща тайна, но когато животите им се пресичат, те откриват един в друг точно онова, което са търсили. Това се персонажи, които независимо от всичко се опитват да споделят интимността, за която копнеят, макар и принудени да се борят с онези обществено наложени порядки, които често ограничават свободата да изживееш радостта от това да бъдеш себе си, без филтър и социални маски.

Романсът между Патрик и Том на много места в книгата е толкова сърдечен, че кара читателя да се влюби в тях и да приеме техните добри и лоши черти. В други моменти, реалността, в която героите живеят, превръща историята в сърцераздирателна и показва колко жестоко може да бъде човечеството спрямо другите, сметнати за „извратени“.

Бетан Робъртс не спира до тук и надгражда сюжета, като показва чрез своята героиня Марион изпитанието на това да бъдеш жена в този период от време – персонаж, който иска да получи отговор на своята всеобсебваща любов към един мъж, очевидно неспособен да отговори на чувствата ѝ. В образа на Марион се събират готовността да бъдеш съпруга и опора, независимо от всичко, но и желанието да бъдеш нещо повече от това, което патриархалната система очаква от теб – да изградиш кариера и да бъдеш независима и успяла личност.

Едно от основните впечатления, което „My Policeman“ оставя след себе си е че главните герои не са перфектни. Те имат своите недостатъци и понякога вземат решения, които често нараняват околните. Цялостно, романът има силно и важно послание, близко до сърцата на много хора и би оставил следа във всеки, който реши да се потопи във водите му.