Фондация GLAS започва седмични прожекции на култовия сериал POSE от 14 юни

Фондация GLAS стартира седмични прожекции на втория сезон на превърналия се вече в култов сериал POSE в рамките на своята платформа за куиър кино Big Gay Film Club и с медийното партньорство на PROUD.bg.bg. Сериалът е създаден по идея на Раян Мърфи, известен и с други хитови продукции като American Horror Story, Glee, Feud и пр.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

POSE се завръща с втори сезон година след премиерата на първия, който беше високо оценен както от критиката, така и от зрителите. Това е първият сериал с над 150 ЛГБТИК актьори и снимачен екип, а по-голямата част от главните герои са пресъздадени от черкнокожи трансджендър актьори.

Сюжетът проследява ъндърграунд балната култура в Ню Йорк в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век, като основният фокус е върху борбата за оцеляване и тежките условия на живот на ЛГБТИК общността в епохата на Рейгън и бушуващата епидемия на СПИН. Драмата се завърта около няколко „къщи“ и техните „майки“, като под „къща“ се има предвид неформално сформирувание, където маргинализираните ЛГБТИК хора имат възможност да се обединят като семейство и да си помагат финансово и емоционално.

Вторият сезон няма да започне там, където свърши първият, а една година след това. Действието прескача от 1988 г. до 1989 г. и ще приключи в 1990 г., когато Мадона пуска гигантския си хит Vogue, чрез който популяризира балната култура и воугинга на глобално ниво.

По думите на Мърфи, цитиран от онлайн изданието meaww.com, Vogue на Мадона „взима нещо, което е било неизвестно дотогава, и го превръща в мейнстрийм култура“. Вторият сезон на POSE ще изследва реакцията на главните герои към този исторически момент, в който техният начин на живот изведнъж е изложен на показ.

Водещ на прожекциите ще бъде местният воугър Miz Area, както и други членове на House of Vagrancy, които ще ви запознаят на живо с изкуството на воугинга. Визуалното и техническо оформление са на Стоян Лесев. Седмичните срещи ще бъдат повод и за отваряне на така важния за общността ни разговор за транс, куиър и небинарни идентичности и тела.

Прожекциите на POSE ще се състоят всеки петък, от 19:00 ч., в Rainbow Hub (ул. Любен Каравелов 24, София), като премиерният епизод на втория сезон ще се излъчи на 14 юни. Повече информация може да намерите във Facebook събитието на инициативата.