„Уолтопия“ закачи 25-метрово прайд знаме на фасадата си за поредна година

Най-големият производител на стени за катерене и атракционни съоръжения в света „Уолтопия“ отново подкрепи София Прайд като закачи за поредна година знамето на ЛГБТИ общността върху фасадата си.

Българската компания застана зад каузата за равноправието за първи път през 2018 г. и оттогава е един от най-големите спонсори на събитието. За последните години подкрепата от страна на бизнеса се увеличи многократно, но все още „Уолтопия“ е една от малкото български компании, които застават публично и смело зад каузата на ЛГБТИ общността.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

На събитието присъстваха Организационният комитет на София Прайд, служителите и изпълнителният директор на „Уолтопия“ Ивайло Пенчев.

По време на събитието, той сподели: „Сексуалната ориентация е нещо, с което се раждаш и не е обект на избор. Хората с различна сексуална ориентация често още като деца се чувстват неприети, често дори от собствените си родители. Едно дете, което се намира в такава ситуация, сигурно се чувства незаслужаващо уважение и любов, а по-тъжно от това няма на света. Ние от „Уолтопия“ подкрепяме Прайд движението вече от няколко години, защото си даваме сметка за трудностите, които гей хората са преодолели и вярваме, че те заслужават да им кажем „Евала!“. Приканваме всички да се включат, за да се преборим за това те да бъдат приети такива, каквито са и да не им се налага никога да се срамуват или да се крият, за да бъдат себе си. Според мен това е едно съвършено легитимно искане от тяхна страна.“

София Прайд продължава да бъде най-голямото публично събитие в подкрепа на човешките права и равноправието в България. Тази година, обаче, то е съпроводено от безпрецедентни атаки и провокации, на които засега няма адекватен отговор от отговорните за обществения ред органи.

„Корпоративната подкрепа към София Прайд расте всяка година и тази не е изключение. Но все още са малко българските бизнеси, които застават на страната на многообразието и каузата за равенство на ЛГБТИ хората. В лицето на Walltopia ние срещаме тази подкрепа за трета поредна година, а днес, традиционното вече издигане на знамето с цветовете на дъгата, се превърна в истински празник и начало на честванията на Прайд. От година на година все повече служители на компанията се включват в церемонията и това е ясен сигнал за постигането на повече приемане“, каза Симеон Василев, председател на фондация ГЛАС и съорганизатор на София Прайд.

София Прайд се провежда всяка година от 2008 г. насам, като подкрепата му непрестанно расте: от стотина човека на първото събитие до близо 7000 души на последното физическо шествие през 2019 г. Очакванията и тази година са за още по-голям брой хора. Тази година шествието ще бъде на 12 юни. За първи път на сцената на София Прайд ще застанат певицата Деси Слава, българската участничка на Евровизия Виктория Георгиева, Руши и северно-македонският участник в Евровизия – Васил Гарванлиев. С музиката си ЛГБТИ общността ще подкрепят Михаела Филева, Иво Димчев, Рут Колева, Мила Роберт и Прея. Трите изпълнителки са замислили и специална изненада за феновете си под формата на tribute към известна girls банда.

Носенето на маски и спазването на дистанция е препоръчително. Организаторите съветват хората без антитела и ваксина, както и тези от рискови групи да обърнат особено внимание на противоепидемичните мерки. Подкрепата си те могат да изразят и от вкъщи като следват София Прайд в социалните мрежи и споделят.