13 ЛГБТ-инклузивни сериала, които може да гледате в Netflix

ЛГБТ репрезентацията по телевизията е важна. И докато в България страдаме от цялостна липса на такава в сериалите и филмите ни, то поне имаме лесен достъп до платформи като Netflix. Според GLAAD, количеството на куиър героите в световен мащаб се е увеличило с главозамайващи проценти през последното десетилетие. Затова и ние от PROUD.bg ви предлагаме 13 страхотни сериала, които може да гледате в Netflix от България и които включват ЛГБТ герои.

The Haunting Of Hill House (2018 – 1 сезон):

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„The Haunting of Hill House“ e ужасяващ сериал. Адаптация на роман на Шърли Джаксън, историята разказва за сблъсъка на семейство Крейн със света на паранормалното през 1992 и последствията от това – 26 години по-късно. Основната куиър героиня е Теодора Крейн, която има връзка с Триш, а в един етап от сериала се разкрива пред семейството си.

„Jane the Virgin“ (2014 – 5 сезона):

Главната героиня в комедийния „Jane the Virgin“ забременява след изкуствено осеменяване по време на консултация с гинеколога си. Сериалът проследява любовния ѝ живот след това, но главната куиър героиня е нейната съперничка Петра, която започва връзка с адвокат Джейн.

American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace (2018 – 1 сезон):

„Убийството на Версаче“ e поредната история, която режисьора Раян Мърфи разказва с типичната си убедителност и е част от антологията American Crime Story. Криминалният случай на трагедията на известния гей дизайнер Джани Версаче от Андрю Конан (изигран перфектно от Дарън Крис) е представен по възможно най-драматичния и въздействащ начин.

„Pose“ (2018 – 1 сезон):

Другият ключов проект на Мърфи, достъпен през Netflix. „Pose“ е революционен сериал, включващ рекорден брой цветнокожи транс актриси и разказва за американската бална сцена в края на 80-те години. Това лято очакваме втори сезон!

„Elite“ (2018 – 1 сезон):

Испанската тийнейджърска драма „Ellite“ проследява историята на приятелите Самюел, Надя и Крисчън и съдържа неочаквана гей романтика. Когато сериала предизвика хомофобски коментари в социалните мрежи при излизането си, от Netflix лично отговориха със 100 емотиконки с дъгата.

„Sense8“ (2015 – два сезона):

„Sense8“ е фантастичен сериал, разказващ историята на осем герои, живещи в различни точки от света, които имат неочаквана връзка помежду си. На моменти обърква със заплетените си сюжетни линии, но също така е един от най-красивите и разнообразни сериали, които някога ще видите. „Sense8“ е известен и със страхотните си секс сцени, които със сигурност ще приковат погледите ви към екрана.

„Chilling Adventures of Sabrina“ (2018 – 2 сезона):

Неочакваният римейк на „Сабрина младата вещица“ по Netflix оправдава повечето очаквания и изненадва с няколко неочаквани куиър сюжетни линии, като връзката между пансексуалния магьосник Eмброуз и симпитичния Люк.

„Sex Education“ (2019 – 1 сезон):

„Sex Education“ разказва историята на Отис – срамежлив младеж, живеещ с майка си, която е секс терапевт. Най-добрият му приятел е чернокожия гей герой Ерик. Сериалът спечели аудиторията с разнообразната си репрезентация на ЛГБТ общността. Може да прочетете ревю на сериала тук.

„Jessica Jones“ (2015 – 2 сезона):

„Jessica Jones“ се развива във фиктивната вселена на Марвел, а Джесика Джоунс е бивш супергерой със собствена детективска агенция. Сериалът е възхваляван от критиците заради представянето на важни теми като сексуалното насилие и пост-травматичното стресово разстройство.

„Please Like Me“ (2013 – 4 сезона):

„Please Like Me“ започва с разкриването на главния герой Джош и раздялата с приятелката му. С подкрепата на приятелите си, той се опитва да помогне на майка си, която страда от клинична депресия. Сериалът балансира тежките емоционални моменти с абсурдна комедия, а гей опита на Джош е реалистичен и докосващ.

„Orange Is The New Black“ (2013 – 6 сезона):

„Orange Is The New Black“ е най-гледания сериал в историята на Netflix и това не е никак случайно. Драмата проследява съдбата на няколко героини в женски затвор и е адаптация на мемоара на Пайпър Керман. Освен връзка между две жени, сериалът включва главна транс героиня, изиграна от красивата Лаверн Кокс. С ролята си, тя стана първата транс жена, номинирана за награда Еми.

„Grace and Frankie“ (2015 – 5 сезона):

Легендите Джейн Фонда и Лили Томлин играят необичайни приятелки, които се сбижават още повече, когато съпрузите им ги изоставят… защото са влюбени един в друг. Сериалът е глътка свеж въздух сред ЛГБТ репрезентацията.

„One Day at a Time“ (2017 – 3 сезона):

Прекратяването на латино сериала „One Day at a Time“ предизвика бурни реакции през последните два месеца. Шоуто засяга важни проблеми като хомофобията, расизма и депресията с необичаен тон и си заслужава гледането.