PROUD.bg Review: разбиването на табуто в „Sex Education“

През последните години, Netflix дръпнаха сериозно напред. Сред филмите и сериалите им се откриват все повече попадения и постепенно те се превръщат във водеща сила. Новият им британски сериал “Sex Education”, създаден от Лоури Нън, хваща няколко клишета и ги захвърля в неочаквана посока, а финалният резултат е революционен.

Основната сюжетна линия разказва историята на Отис Милбърн (Аса Бътърфилд) – неуверен младеж, който живее със самотната си майка (Джилиан Андерсън). Тя е секс-терапевт, а това предизвиква още повече неудобство в живота на главния герой, който се бори с натиска да се впише сред връстниците си, които в тази възраст откриват удоволствието от секса за първи път. И макар и Отис да не знае как да се справи със собствената си сексуалност, той очевидно е научил от майка си различни важности, които помагат на съучениците му в гимназията, където заедно с най-добрата си приятелка Мийв решават да започнат таен бизнес по секс терапия.

 
L’N’Q: House & Disco
 

На първо място, това е сериал за тийнейджъри, който подобно на британския Skins и шведския SKAM не се страхува да говори за секс –  смело и свежо решение, тъй като темата се третира често като табу дори сред възрастните. С лековатия си тон, “Sex Education” уверено засяга сериозни теми и проблеми като аборта, порното за отмъщение, злоупотребата с наркотици, хомофобията – интернализирана и външна, социалната тревожност и паническите атаки и го прави с нужната чувствителност. Сериалът разказва истории, с които всеки от нас може да се идентифицира в определен момент.

Настрана от страхотните решения в сценария, най-силната страна на сериала е инклузивността. Комплексните герои са толкова разнообразни, че Холивуд може само да мечтае за подобен ход. Стереотипите са преборени още в първия епизод. Чернокожият приятел на Отис – Ерик (Нкути Гатуа) не попада дори за секунда в рамката “най-добър гей приятел”. Приятелството между двете момчета (с различен цвят на кожата и различна сексуална ориентация) е разказано по начин, по който не сме виждали досега. Ранимата Мийв (Ема Маки) попада в клишето за пънк бунтарката, но дълбочината с която е представен сложния ѝ характер я правят изключително човешка. Нито един от героите не е съвършен – всички те имат своите положителни и отрицателни черти и опитват да открият себе си и това, което е най-добро за тях. Дори поведението на типичния гадняр Адам бива реалистично обяснено в рамките на осем епизода.

“Sex Education” е на пръв поглед рискован ход, който обаче казва няколко много важни неща за днешното младо поколение, готово да стъпче всички табута. Сексуалността е обяснена като нещо естествено – тя не е нито отречена, нито романтизирана. Очакваме с нетърпение втория сезон, който бе наскоро потвърден от Netflix, а докато той се появи, ще продължаваме да препоръчваме заглавието на всеки.

https://www.youtube.com/watch?v=o308rJlWKUc