„Малката русалка“ е любовно писмо на Ханс Кристиан Андерсен към друг мъж

През последната седмица избора на Уолт Дисни за главна актриса в игралната адаптация на „Малката русалка“ предизвика шумни противоречиви реакции. Това е добър момент да обърнем фокуса върху истинския източник на сюжета и да ви разкажем за неговото вдъхновение. Разбира се, оригиналът се различава съществено от продукцията на Дисни.

„Малката русалка“ е написана през 1837 от датския писател Ханс Кристиан Андерсен. В неговата версия принц Ерик не се влюбва в морска вещица, която се опитва да го заблуди, а в истински човек. В следствие на това Ариел се самоубива, а тялото ѝ се превръща в пяна. Звучи твърде брутално за Дисни, нали?

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 
Ханс Кристиан Андерсен

Един по-неизвестен факт за приказката е, че Андерсен се е вдъхновил за нея от проваления му опит да спечели сърцето на хетеросексуалния Едвард Колин. Много историци и биографи твърдят, че Ханс Кристиан е бил бисексуален и е ухажвал и мъже и жени. Колин е бил недостъпен за писателя, заради по-високия му социален клас.

Литературният критик Риктър Нортън разказва: „В писмата си до Едвард Колин през 1835 Андерсен пише: „Приятелството ни е пълна мистерия, която не трябва да бъде анализирана. Аз гасна по вас като по красиво калабрийско момиче.“ В приказката „Малката русалка“ Андерсен се припознава в ролята на главната героиня, който изгубва принца си от ръцете на друга.“

Затова следващия път, когато чуете, че някой задава въпроса: ‘Защо Дисни са избрали чернокожо момиче за ролята на Ариел?’ му разкажете истинската история на приказката и задайте въпроса: ‘Защо Дисни не направиха истинска адаптация на оригиналната приказка, разказваща за несподелената любов на един бисексуален мъж?’