PROUD.bg Presents: ЛГБТИ героите на 2019

2019 година беше важна за ЛГБТ общността в България и по света. 12-тото издание на София Прайд събра рекорден брой от над 6500 участници. Навършиха се 50 години от бунта в Стоунуол, дал начало на освободителното ЛГБТ+ движение. Австрия, Тайван, Еквадор и Северна Ирландия легализираха еднополовите бракове. Дисни отпразнува първия си Прайд в Дисниленд Париж. Американският рапър Lil Nas X се разкри като гей и подобри рекорда на Марая Кери за най-много седмици на първо място в класацията Billboard Hot 100. Сам Смит и Джонатан Ван Нес заявиха, че са небинарни и с това темата за джендър идентичността и подходящите местоимения стана още по-популярна. Актьорът Били Портър спечели първата си награда Еми за ролята си в сериала „Pose“. Спортистът Гарет Томас и реалити звездата Джонатан Ван Нес повдигнаха темата за ХИВ-позитивния си статус и направиха важна крачка в борбата със стигмата. Междувременно, героите, за които ще прочетете по-долу (подредени на случаен принцип), се грижиха за прогреса на куиър общността на местна територия. Благодарим им за усилията и смелостта и им пожелаваме да продължават да отстояват себе си и да покоряват нови върхове през следващото десетилетие! 

За оптимален experience четете на хоризонтален екран.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

1Александър Петров
Мистър Гей Европа 2019

Александър Петров е на 32 години и работи като разработчик на видео игри в София. През 2019 година той се прочу с участието си на конкурса „Мистър Гей Европа“ и заслужения си триумф след доминацията в различните изпитания на състезанието. След победата си Александър сподели пред PROUD.bg: „Ще се опитам да бъда една позитивна репрезентация на ЛГБТ общността в България, защото такава видимост липсва, а е крайно нужна. В дългосрочен план ще се фокусирам върху проекта, който защитих пред журито на конкурса. Той е свързан с помощ за бездомните и изгонени от домовете си ЛГБТ младежи, както и за тези, които търпят психически и физически тормоз от близките заради сексуалната си ориентация.“

2Студентско общество за равенство при СУ

Организацията „Студентско общество за равенство при СУ“ е основана в края на 2017 година и цели противопоставянето на дискриминацията и потисничеството на расова, полова, религиозна и сексуална основа сред академичната общност на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Сред най-важните постижения на екипа през 2019 година са провеждането на прожекция на документалния филм на Адела Пеева „Да живее България“ на територията на университета, придружена от дискусия; изготвянето и представянето на доклада „Нали знаеш как е“ – качествено проучване за преживяванията на студентките на Софийски университет, които често се сблъскват с нормализирания сексизъм и други видове дискриминация на територията му; реализиране на събитие като част от световното феминистко движение „Women’s Wave“, както и активно участие в организацията на протестните граждански мобилизации по случай 8 март и международния ден за борба срещу полово базираното насилие – 25 ноември.

3Мануела Попова
активист

Вълнуващият проект на Мануела Попова „Не ми се обиждай, но…“, представящ историите на „различни“ хора, получи внимание от цял куп медии и се взриви фийдовете в социалните мрежи на всеки един от нас. За вдъхновението и целите си Мануела разказва: „От малка ми беше лепнат етикет „различна“ – било то заради заболяванията ми, интересите и ценностите ми. Отне ми дълго време да се приема и заобичам, но когато това стана, се превърнах в защитник на всички други, които споделят моя „различен“път. Искам да покажа, че светът е пъстър и добрината и емпатията са избор, който всички можем да направим много лесно.“

4Тихомир Рангелов
участник в телевизионен формат

Свикнали сме участията на гей хора в риалити предаванията в България с цел създаването на евтина сензация или предизвикването на конфликтна динамика, а междувременно и подклаждането на хомофобски нагласи сред зрителите. Затова, когато видимо обикновения шампион по културизъм Тихомир Рангелов се появи във „Фермата“ и уверено заяви във визитката си: „Живея с приятеля си на семейни начала от осем години“, ние приехме неговата смелост за важна крачка напред в телевизионната репрезентация на ЛГБТ хората, макар ѝ продуцентите на предаването и повечето медии да се опитаха да изопачат част от думите му. Участието на Тихомир в състезанието беше повече от достойно, а интервютата след него потвърдиха впечатленията ни.

5Кристина и Мариама

Кристина е родена в Австралия, а Мариама – във Франция. През 2016 година двете сключват брак в Париж и решават да се установят в България. В началото на 2018 година дирекция „Миграция“ отказа да поднови документите на Кристина. Ситуацията предизвиква съдебна битка, завършила тази година с триумф за двете, след като Върховният административен съд постанови през юли, че съюзът им ще бъде признат и двете ще имат правото да пребивават законно на територията на България. Това е първото решение, в което ВАС постановява, че бракът на лица от един и същи пол е законен и неговите правни последици трябва да се приложат.

6Ники и Таня
влогъри

Харизматичните, разговорливи и алтернативни Ники и Таня се възползваха от платформата на модерното влогърство и достигнаха до хиляди млади ЛГБТ+ хора с тематичните си видеоклипове, в които разказват и дават съвети за разкриването, еднополовите връзки, митовете за бисексуалните и какво ли още не. Това е страхотно постижение, тъй като е много трудно да откриеш качествено и смислено видео съдържание на куиър тематика на български език. В момента влогът продължава да се развива като самостоятелен проект на Таня, а ние изобщо не се съмняваме в светлото му бъдеще.

7Българските правозащитни ЛГБТИ организации

2019 година беше изключително продуктивна за българските правозащитни ЛГБТИ организации. Фондация GLAS предизвика същински фурор с изложбата „Балканска гордост #Balkan Pride“ в Пловдив и изложбата „Хомосоц“ в София, както и рекламната кампания „100% различни“. Младежка ЛГБТ организация „Действие“ доведе Мо Джордж за информационно събитие и обучителен семинар за активисти, взе ключова роля в делото на Кристина и Мариама и проведе специализирано обучение за полицаи. Фондация „Билитис“ навърши 15 години от създаването си и отбеляза юбилея си и с 15-тото издание на Sofia LGBTI Community Fest. Single Step организираха лятната артистична работилница CampOUT и доведоха писателя Гарард Конли в България за няколко прожекции и дискусии на „Заличено момче“. Новосформираната „Лига на равнопоставеността“ организира серия от събития в Пловдив, включително първото „Шествие за равнопоставеност“. Checkpoint! продължиха да допринасят за информираността относно сексуалното здраве и да се борят срещу митовете и стигмата. И това са само част от постиженията.

8Доброволците на София Прайд

Доброволците на София Прайд често остават незаслужено пренебрегнати в медийната среда… но не и при нас. Най-голямото правозащитно събитие в България е това, което е, благодарение на техните невероятни усилия и отдадеността им към мисията. За забележителния си принос, те заслужават уважението и признанието на всички!