ЛГБТИ кинофестивалът #FiveFilmsForFreedom се завръща с 5 нови кратки филма

Глобалната дигитална кампания за ЛГБТИ+ филми #FiveFilms4Freedom се завръща с петото си издание, което се провежда от 21 до 31 март 2019 г.

Инициативата представлявава безплатен онлайн 10-дневен кинофестивал на ЛГБТИ тематика, който се организира всяка година от 2015 г. насам съвместно от Британския съвет и Британския филмов институт (BFI Flare: London LGBTQ+) с подкрепата на ООН. От 2015 г. повече от 10 млн. души в 200 страни са гледали #FiveFilms4Freedom онлайн, включително и в много части по света, където хомосексуалността е забранена или подсъдна. Целта на инициативата е да стимулира глобалните публики да гледат късометражните филми в подкрепа на ЛГБТИ+ общностите по света.

 
L’N’Q: House & Disco
 

В рамките на новото издание на фестивала зрителите имат възможност да гледат онлайн пет кратки ЛГБТИ+ филма безплатно за период от 11 дни до 31 март. Програмата включва творбите на нови автори и е подбрана от кинофестивала BFI Flare. Филмите могат да се гледат със субтритри на английски, арабски, китайски, руски и испански. Те ще бъдат представени и в някое от предстоящите месечни срещи на Big Gay Film Club на Фондация GLAS.

Петте филма, включени в програмата тази година, са:

A NORMAL GIRL (US) Aubree Bernier-Clarke – Director
CARLITO SE VA PARA SIEMPRE (PERU/FRANCE) Quentin Lazzarotto – Director
CRASHING WAVES (UK) Emma Gilbertson – Writer/Director
EG/I (ICELAND) Vala Ómarsdóttir and Hallfriður Thora Tryggvadottir – Writers/Directors
LADIES DAY (UK) Abena Taylor-Smith – Director

https://www.youtube.com/watch?v=uOV9w9Zvlc0

Повече за инициативата #FiveFilms4Freedom можете да научите тук.