Три куиър филма за величието на таланта и силата на модата

“Раждаме се голи, останалото е Баленсиага”. Това неслучайно е една от любимите крилати фрази на майката на всички драг кралици (поне напоследък) – нейно превъзходителство Рупол. Да, не е случайно, защото модата несъмнено има голямо влияние върху живота на всеки куиър човек. Било защото специфичното и понякога строго закодирано облекло ни помага да разпознаем себеподобните си в многолюдната тълпа, било защото чрез играта на илюзии, алюзии и бели лъжи, които стоят в основата на всеки ритуал на обличане, успяваме да изразим, често пъти дори без да искаме, най-дълбокото, най-съкровеното, най-отличителното, което носим в душите си.

Затова съшихме една кратка, но вълнуваща селекция с няколко дългоочаквани нови филми, в които модата повече или по-малко го играе главно действащо лице. Те разказват за живота и професионалните успехи на три иконични гей личности – Андре Леон Тали, дългогодишен редактор на американския Vogue, Лий Александър Маккуин, легендарния моден дизайнер, който отне живота си през 2010 г., и ъндърграунд фотографа и сродна душа на Пати Смит Робърт Мейпълторп.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Заслугите им не само към модата, но и към куиър историята са неоспорими, а изброените филми са интересни с това, че се опитват да съберат и сглобят пъстрите парченца на ексцентричностите им, за да ни върнат един по-правдоподобен, автентичен техен образ, доколкото е възможно. Историите на три куиър личности, които живеят живота и таланта си извън кутията, защото не познават никакъв друг начин, по който да го правят. Точно такива, каквито харесваме в PROUD.bg.

“Евангелието според Андре” (The Gospel According to Andre)

Пътят на Андре Леон Тали до прожекторите на славата и модните подиуми е толкова уникален, колкото неповторима и колоритна е неговата личност. Чернокож гей американец, роден в сегрегираната Северна Каролина, благодарение на таланта, любовта към красотата и упоритостта си Андре успява да се изкачи до върховете на издателската империя Conde Nast, като преди това работи във “Фабриката” на Анди Уорхол и неговото списание Interview, както и за влиятелните модни издания Women’s Wear Daily и W.

Този документален филм на Кейт Новак, посветен на бляскавата му кариера и интересен живот, проследява всички етапи на възхода му от самото начало до наши дни с многобройни коментари от негови сътрудници и колеги като Том Форд, Анна Уинтър, Марк Джейкъбс, Фран Лейбовиц, Валентино Гаравани и др. Духовит, умен, проницателен – Андре е всичко това и много повече.

“Маккуин” (McQueen)

Тази документална лента, която дебютира на тазгодишния филмов фестивал Тribecca в Ню Йорк, дава заявка да бъде интригуващ и добре документиран поглед към живота и кариерата на Лий Александър Маккуин – детето чудо, което наруши всички правила и преобърна модата с главата надолу през 90-те години на миналия век и началото на новото хилядолетие.

McQueen проследява пътя на твореца от детството му, през назначаването му за главен дизайнер на Givenchy в периода от 1996 г. до 2001 г. и основаването на собствения му лейбъл, до трагичното му самоубийство малко след смъртта и непосредствено преди кремацията на майка му, с която Маккуин е бил дълбоко свързан. Филмът изобилства с ексклузивни архивни кадри и интервюта на близки приятели, колеги и приятели на дизайнера – Бернар Арно, Изабела Блоу, Кейт Мос, Наоми Кемпбъл, Грейс Джоунс и др. „Никой не откри Александър Маккуин. Александър Маккуин сам откри себе си“ е може би едно от посланията в трейлъра, който се набива най-ярко в съзнанието.

“Мейпълторп” (Mapplethorpe)

Причисляването на иконичния ъндърграунд фотограф Робърт Мейпълторп към модния свят би било доста редуктивно, понеже неговата персона и творчество по дефиниция излизат извън всички дефиниции. Чупенето на стереотипите и стъпкването на закостенялото мислене е в основата на всичко, което излиза от обектива на този необикновен воайор. И все пак нека не забравяме огромното влияние на неговата естетика върху редица модни фотографи и дизайнери, което продължава и до ден днешен. Затова нямаше как да пропуснем да включим и тази лента в кратката ни селекция. А и самият Мейпълторп, биещ мигновено на очи със специфичния си стил на обличане и външен вид, е непреходна модна икона.

За разлика от другите два филма, които са документални, Mapplethorpe попада по-скоро в жанра на биографичната драма. В него режисьорката Андреа “Онди” Тимонър хвърля светлина върху тайнствения образ на една от най-провокативните фигури в историята на куиър изкуството. Американският фотограф става известен със своите емблематични кадри на мускулести голи мъже, анални сцени, пениси, садомазохистични и бондидж сцени, както и други ненормативни сексуални актове, които при появата си през 70-те и 80-те години на миналия век мигновено скандализират благонравните критици и публика.

Приживе Мейпълторп никога не постига същинска мейнстрийм слава, което е може би съвсем разбираемо, имайки предвид революционния характер на погледа му, но за сметка на това творбите му изиграват важна роля за промяната не само на консервативните закони за обществения ред и непристойно поведение на публични места в Америка, но и преформатират начина, по който възприемаме голото куиър тяло. Нищо след Мейпълторп не е същото. И този филм обещава да ни припомни защо.