Кейт Буш продължава да бъде гей икона 40 години след „Wuthering Heights“

 
BHK Banner
 

Преди 40 години британската тийнейджърка Кейт Буш запява за първи път „Out on the wiley, windy moors“ върху измамно деликатните пиано ноти. Едва ли тогава дори самата тя си е представяла до каква степен песента „Wuthering Heights“ ще превземе общественото съзнание и ще я превърне във феномен на британската поп сцена. Въздействието на тази непредвидима адаптация на готическия роман на Емили Бронте, която среща прогресив рока с революционна театралност, хваща неподготвени всички слушатели,  ангажирани по онова време предимно с войната на пънка и диското.

Различието на Кейт я отличава от всички останали поп артисти още от самото начало на кариерата ѝ. Единствения по-ярък предшественик, с който бихме я сравнили е Дейвид Боуи, който смело влиза в артистични роли и предизвиква представите за пол и сексуалност по невиждан до онзи момент начин. И все пак Кейт е нещо различно от него… нещо дори по-странно и нехарактерно за времето си.

Под скромната AOR продукция на легендарния ѝ дебютен албум „The Kick Inside“ откриваме изпипани парчета, видимо повлияни от идолите ѝ Елтън Джон и Джони Мичъл, но текстовете ѝ ни омотават във високи литературни строфи, поднесени с изумителна нео-оперетна артистичност. Кейт възпява открито сексуалната свобода, желанието и романтиката. В „L’Amour Looks Something Like You“ използва думите „усещане за лепкава любов отвътре“, а заглавната „The Kick Inside“ представя инцеста като красива и обречена странност на природата. Междувременно, „Wuthering Heights“ остава явление в поп културата и до днес. Мнозина са влюбени в текста, в който Кейт влиза в ролята на призрачната Кати, която преследва любовника си Хийтклиф над ветровитите блата.

https://www.youtube.com/watch?v=BW3gKKiTvjs

С думите „Толкова ми е студено, пусни ме през прозореца си“ тя влиза в аутсайдерската позиция, с която се припознава голяма част от ЛГБТ+ общността в желанието си за приемане. Куиър хората се идентифицират с Кейт Буш заради нейната странност, но и заради нейната смелост в изследването на теми, които до онзи момент са били разглеждани като табу. Ръфъс Уейнрайт пише в The Guardian през 2006 година: „Тя е по-голямата сестра, която всеки гей мъж иска в живота си. Тя се свързва по толкова специален начин с гей аудиторията, защото изглежда напълно отделена от реалния свят.“

В екзотичната „Kashka from Baghdad“ от албума „Lionheart“ Кейт продължава да празнува статута на аутсайдерите. В текста си тя пее: „Говори се, че Кашка от Багдад живее в грях с друг мъж, но никой не знае кой e.“ Буш фиксира погледа си внимателно върху еднополовата двойка, докато бек вокалите шептят: „През нощта може да ги видите как се смеят и как се обичат“. Песни като „Kashka“ подчертават вниманието на Кейт към детайлите и съчувствието и приемането ѝ на хомосексуалното желание.

Дълбокото разбиране на Кейт към мъжете в песните ѝ е едно често подценено качество. В „Army Dreamers“ мъжете са изпратени на война. В „The Fog“ слушаме за все по-дистанцираната бащина фигура. В „Pi“ се запознаваме с неразбрания математик. В „This Woman’s Work“ поглеждаме на родителството и раждането от перспективата на мъжа. А най-вълнуващ е наратива за баща и син в „Cloudbusting“, която кулминира с думите „синът ти се разкрива и знам, че нещо хубаво ще се случи“.

Тези песни стават хитове, благодарение на таланта на Кейт и оставят вечна следа върху музикалната история. Особено впечатляващ е начина, по който кариерата на певицата се развива през годините. Жената, която всички намират за смела и провокативна се оказва изключително интелигентна и мъдра с напредъка на творчеството ѝ. Невероятна е градацията от „Wuthering Heights“ към авангардни шедьоври като „The Dreaming“ и „Hounds of Love“.

Кейт Буш продължава да бъде гей икона и днес, докато късната част от живота ѝ протича далеч от светлините на прожекторите, заради успешната кариера, която е изградили без да прави никакви творчески компромиси. Нейната нежност, магия и поетичност са оставили вечна следа върху сърцата ни, която никога няма да бъде заличена.

Хареса ли ви статията?

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина