Ем Джей Родригес става първата транс актриса спечелила „Златен глобус“

 
BHK Banner
 

Тази година наградите „Златен глобус“ бяха раздадени на частна церемония, след като поредица от скандали разтърсиха Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд и опетниха репутацията на наградите.

Въпреки това, на церемонията в неделя вечер имаше един забележителен момент: Michaela Jaé Rodriguez от „Pose“ получи наградата за най-добра телевизионна актриса в драматичен сериал и влезе в историята като първата транс актриса, спечелила „Златен глобус“. Въпреки че нямаше телевизионни съобщения или благодарствени речи, Родригес изнесе емоционална реч в Instagram Live, в която благодари на тези, които са работили по сериала, и говори за проправянето на път за другите транс и небинарни хора в шоубизнеса.

Тази награда е за ЛГБТИ+, чернокожите, латиноамериканците, азиатците, многото красиви цветове на дъгата по целия чуден свят. Това не е само за мен, това е за всички вас„, каза тя. „Ще има толкова много млади хора – млади, талантливи процъфтяващи хора – които ще могат да нахлуят през вратата и да направят света свой. Това е за всички вас.

Pose„, който приключи третия си и последен сезон през юни, разказва историята на цветнокожи транс и гей хора, както и тази на балната култура, която те развиват в Ню Йорк през 80-те и 90-те години на миналия век. Новаторският сериал се превърна в „хит заради смелото изобразяване на радостта и травмата на ЛГБТК живота на фона на кризата със СПИН„, както се изрази NPR’s Pop Culture Happy Hour. И влезе в историята на телевизията с най-големия актьорски състав от транс актьори в редовни роли в сериала, според FX.

Родригес играе Бланка Еванджелиста, ХИВ-позитивна транс жена, която напуска „къщата“ си, за да започне нова от нулата. Грижовната майка на къщата беше централен образ на сериала, който беше приветстван от критиците, въпреки че в миналото бе отричан на наградите. Така „Златният глобус“ на Родригес е и първият на „Pose“.

От старта си през 2018 г. „Pose“ е получил 20 номинации за „Еми“ и четири награди. През 2019 г. Били Портър стана първият цветнокож гей актьор, който спечели „Еми“ за най-добър актьор за ролята си в сериала.

Хареса ли ви статията?

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина