Конституционният съд на Тайланд: Бракът е между мъж и жена!

На 10 ноември тайландският Конституционен съд излезе с решение, че Раздел 1448 от Гражданския и търговски кодекс, който гласи, че бракът е съюз между мъж и жена, не е противоконституционен.

То дойде в отговор на запитване от Централния съд по юношески и семейни въпроси, който бе потърсил тълкувателно решение за това дали Раздел 1448 противоречи на раздели 25, 26 и 27 от Конституцията, които гарантират равни права на всички граждани. Запитването на Централния съд беше във връзка с дело заведено от Пермсъп Сеънг и Пънгпет Хенкам, чийто опит да регистрират брак през 2020 г. е бил отхвърлен от местната администрация заради това, че са две жени.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Тайланд е смятан за една от най-приемащите ЛГБТ+ хората държави в Азия. Проучване на общественото мнение през 2017 г. показва, че 57% от населението подкрепят еднополовите бракове, а 35% са против. През 2019 г. Агенцията по туризма стартира рекламна кампания и пусна промо видео с цел привличане на ЛГБТ+ туристи, или иначе казано, „розовите долари“.

Решението на Конституционния съд, обаче, показва, че институциите остават подвластни на закостенели, хетеропатриархални разбирания за живота.

В началото на декември, Съдът публикува пълния текст на решението си, който вбеси ЛГБТ+ активистите и хаштагът #ConstitutionalCourtisSexist трендваше в Туитър. В него, съдиите размишляват как „Брачното равенство не само би преобърнало естествения ред, но би разтърсило самите основи на обществото и човечеството“. Съдът се позовава на традиционни семейни ценности и добавя, че целта на брака е възпроизводство. Освен това, според съда, „връзка“ може да съществува само между баща, майка, брат, сестра, чичо и леля, а бракът между „хора от разнообразни полове“ не може да създаде такива „деликатни връзки“.

Всичките осем съдии подписали решението са мъже.

На 29 ноември в Банкок се проведе протест срещу решението на Конституционния съд. Аноп Сенгосоп, транс жена инфлуънсърка известна като Fluke Karon, споделя: „Решението на съда казва, че определението за брак като между мъж и жена е конституционно. Ами ЛГБТК+ хората не са ли хора? Никой няма да загуби правата си ако имаме брачно равенство.“

Конституционният съд, все пак, приканва законодателя да уреди правата на еднополовите двойки. Проектозакон за гражданските съюзи бе одобрен от Министерски съвет през декември 2020 г., но все още не е приет от Парламента. ЛГБТ+ активистите, обаче, го критикуват за това, че не дава на ЛГБТ+ хората същите права като на хетеросексуалните хора, които имат сключен брак.

Онлайн петиция за промяна на текста на Раздел 1448 на Гражданския и търговски кодекс е събрала почти 300 000 подписа.

Снимка: Reuters