Близки и приятели на Зак Костопулос го изпратиха с брокат и високи токчета

Гръцкият ЛГБТ+ активист Зак Костопулос, който бе убит в центъра на Атина след жесток побой, бе погребан във вторник в родното си село Кира. На погребението присъстваха неговите родители, приятели, местни хора и множество ЛГБТ+ активисти, които се погрижиха смъртта му да бъде отбелязана така както Костопулос живя живота си – с много цветове, брокат и високи токчета.

В Гърция има традиция върху ковчега да бъдат хвърляни шепи пръст, но близките на 33-годишния мъж го засипаха с брокат. „Накрая гробът вече не беше кафяв, беше розов и син и лилав, бляскав брокат навсякъде, отрупан с малки гей знаменца,“ каза журналистката и приятелка на активиста, Кристина Мицалу пред PinkNews. „Някои драг кралици хвърлиха и перуките си в гроба.“

 
L’N’Q: House & Disco
 

Костопулос често се подвизаваше като драг кралицата Заки Оу и показа шоуто си във видео на Vice Гърция. Той участва и в късометражен документален филм за живота на ХИВ-позитивните хора, както и във все още неиздаден филм за ЛГБТ+ живота в Атина.

Младият мъж почина в петък, 21 септември, при обстоятелства, които все още се разследват. Видео от охранителна камера, разпространено в социалните мрежи и показано в новинарските емисии, показва как дезориентирания мъж се опитва да излезе от заключен бижутерски магазин. Когато успява да пропълзи през счупената витрина, двама мъже започват да го ритат, включително по главата.

Първоначално полицията описа Костопулос като „въоръжен с нож“ и възнамерявал да извърши обир, но негови приятели и близки оспорват тази версия. Баща му каза в интервю за местна медия, че никой крадец не би влязъл в магазин посред бял ден без да прикрие лицето си. Приятел на активиста твърди, че той влязъл в магазина, за да се спаси от сбиване, случило се наблизо. Все още не е ясно дали по ножа, намерен на местопрестъплението, има отпечатъци или ДНК на Костопулос.

Адвокат Ана Папарусу, която представлява семейството на Костопулос, каза пред Omnia TV, че причината за смъртта му още не е ясна. Тя добави, че нито един очевидец не е пожелал да даде показания, а в полицейския доклад въобще не се споменава за побой, въпреки че полицаите са били наблизо докато се е разигравала жестоката сцена. Според Папарусу, единствено благодарение на видеото знаем за жестоката участ на Костопулос. „Ако това видео не съществуваше, случаят вероятно вече щеше да бъде приключен. Никакво насилие нямаше да бъде докладвано,“ каза тя.

Приятели на Костопулос го помнят като някой, който обичал да помага на другите и бил пионер в борбата за приемане на ХИВ-позитивните хора в Гърция. „Пълното му име е Закариас, което идва от гръцката дума ‘закари’, ознаваща захар. Името му буквално значи захар и той бе най-сладкият човек, когото познавам,“ каза Мицалу.

Костопулос започва да говори публично за ХИВ статуса си преди 6 години. „Зак бе първият, който се разкри като ХИВ-позитивен и се опита да образова хората по темата, рискувайки да изгуби приятели и роднини,“ разказа Мицалу. „Животът му далеч не беше лесен. Много пъти хора отказваха да се ръкуват с него или дори да бъдат в една и съща стая, защото мислеха, че могат да се заразят със СПИН чрез въздуха или допир с него.“

Младата жена каза, че Костопулос би бил трогнат от гледката на толкова много различни хора, събрали се за да отпразнуват живота му. „Веднъж Зак ми каза, че най-голямата му мечта е да създаде време и място, където всички на живеят в абсолютен мир, дори и за кратко. Това се случи – на погребението му. Консервативни родители, драг кралици на високи токчета, млади хора, които едва го бяха срещнали, възрастни селяни, познаващи го от дете, хора, изразяващи скръбта си в черно и хора, изразяващи в рокли в цветовете на дъгата, трансджендър момичета, държащи за ръце баби и дядовци, никога не напускали селото. Наистина ми се иска Зак да можеше да види това.“