УВЕЛИЧАВАТ ЛИ СЕ НАИСТИНА ПАРТИТАТА СЪС ‘СЕКС РОЛЕТКА’?

Напоследък се появяват новини относно предполагаемо увеличаване на рисковите секс партита сред гей общността в САЩ и Западна Европа. По този повод, сайтът Broadly интервюира специалисти, за да изясни какво предизвиква интерес към този опасен феномен.

Скорощни новинарски съобщения твърдят, че в Испания расте популярността на т.н. „партита със секс ролетка“, където един таен участник е инфектиран с ХИВ и на никой не му е позволено да използва кондоми. Звучи абсолютно шокиращо, но не е ясно колко голям всъщност е рискът.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Според доктор Хосеп Малолас от Болнична клиника Барселона, някои от неговите пациенти посещават „сини“ партита, но всички участници взимат PrEP – ефективна защита срещу заразяване с ХИВ. Д-р Малолас признава, че не знае колко мащабен е този феномен, но заявява, че той не е причина за статистически значимо увеличаване на случаите на инфекции, предавани по полов път.

Дори секс ролетката да не толкова популярна, колкото медиите я изкарват, все пак е смайващо, че някой би рискувал заразяване със СПИН, заради мимолетна тръпка.

Дейвид Московиц, професор в Нюйоркския медицински колеж и експерт по т.н. „преследвачи на вируса“ – хората, които активно се опитват за се заразят с ХИВ чрез секс – смята, че онези, които участват в партита със секс ролетка, са достигнали до такова отегчение от съществуващите сексуални практики, че имат нужда от нещо рисковано, което да накара кръвта им да закипи.

Въпреки това, Московиц не мисли, че тези хора наистина искат да се заразят – те само искат да мислят, че заразяването е възможно. „За онези, които са на PrEP, рискът е много малък. Това е като да си играеш с пистолет без патрони.“