Young Family Walking on Park Alley Parents Holding Hands of Little Baby Daughter from both Sides Autumnal Colorful Forest on Background

Съ-родителство по избор

Групата за съ-родителство е една от четирите групи за взаимопомощ на Фондация „Ресурсен център – Билитис“, финансирана от „ИЛГА-Европа“ по проекта „ЛГБТИ хората се надигат за промяна“ (другите три са куиър-феминистка, за транс и интерсекс хора, както и за ЛГБТИ младежи между 15 и 29 години). Тя се занимава с темата за споделеното родителство между хора, които не са в романтична или интимна връзка и които често не могат или не искат да се сдобият с дете по друг начин. Нейният създател, който пожела да запази анонимност, ни разказва за идеята и реализацията ѝ. Повече информация за инициативата може да потърсите на имейл адрес: coparentingcee@gmail.com.

С каква цел създадохте групата?
– Групата е създадена, за да промотира съ-родителството по избор. Съ-родителството по избор е концепция, при която хора се събират, за да имат общо дете, без да имат романтична връзка помежду си. Такова партньорство може да има както между хора, които не са намерили партньор в живота до момента, така и между гей двойки. Опцията е подходяща, когато бъдещите родители не могат да си позволят или имат етични задръжки към идеята да прибегнат към анонимен донор на сперма или към сурогатна майка. Съ-родителството е идеално, когато родителите биха искали детето да запази връзка и с двамата биологични родители, да има различни ролеви модели в живота (майка и баща, майки и бащи) и повече хора, които да му отдават от времето си, както и да споделят ресурсите и грижите по отглеждането му. И може би най-безценното – родителите да могат да си позволяват време и за себе си, което е много по-трудно, ако сте сами, или ако отглеждате децата си само с любимия човек.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Групата проведе пет срещи по темата, по време на които засегнахме теми като какво е съ-родителството?; какви са предимствата, но и рисковете в отношенията между хората, които се решават на тази стъпка?; какви са правните и здравните рискове?; колко сериозна е отговорността да бъдем родители?; как гледа обществото на това да си съ-родител и гей родител?; през какво минават родителите, за да имат свое дете, и за какво трябва да са подготвени.

Разбира се, темата е необятна и няма как в няколко срещи да бъде обсъдено или предадено всичко. Няма и универсални формули, които могат да бъдат преподавани като някаква точна наука – все пак говорим за човешки взаимоотношения и индивидуалности, които трябва да търсят общ език за партньорството си. Но времето и програмата бяха достатъчни, за да дадат един първоначален поглед и насока на хората с интерес по темата съ-родителство и какво значи да си родител изобщо.

Какви са изводите, които си правите от срещите?
– Темата родителство предизвиква сериозен интерес сред общността. Всъщност по-голям интерес, отколкото очаквахме. Имахме събирания, при които залата не стигаше и едва побирахме хората. Срещахме и много хора, които ни поздравяваха за инициативата и се интересуваха, макар да не бяха успели или да не се бяха осмелили да станат част от нея.

Вероятно ще продължим групата занапред, като търсим подходящ формат за срещите. Търсим място и формат, които да накарат гостите да се чувстват комфортно и да нямат усещане, че най-личното в живота им е изложено във витрина.

Осъществихме и безценна връзка между кандидат-родители и реални гей родители, които вече имат своя група за взаимопомощ. Като цяло отбелязахме старта на създаване на една нова общност и трупането на ресурс, уроци и контакти, които ще могат да се ползват наготово, вместо всеки нов гей родител да трябва да преоткрива всичко сам.

Защо смятате, че групите за взаимопомощ са важни за общността?
– В нашия случай групата ни постави началото на тази подобщност и имахме късмет и общността на родителите бързо да ни обърне внимание и да се отвори към нас, за да ни сподели наученото от реалния живот.

Да виждаш, че има и други с твоите интереси, а и проблеми, е окриляващо.

Как смятате да продължите проекта?
– Продължаваме със серии от срещи. Търсим формат, който да позволява на хората да намират партньори и профили по някакъв удобен начин, защото масовките ги карат да се чувстват неудобно по една толкова съкровена и лична тема.

Какви други групи смятате, че са необходими на общността в България?
– Ще се огранича само до темата родителство. Но покрай групата ни установихме, че има доста интерес и по темите алтернативно семейство, поддържане на връзка, донорство, приемна грижа и осиновяване.

С какво създаването на общностния център Rainbow Hub ще спомогне за сформирането на тези групи?
– Хубаво е, че ЛГБТИ общността вече има свой дом. Такова споделено пространство на активисти, организации и проекти беше изключително нужно, за да има добър обмен на идеи и да има едно средище за всички, които искат да се информират за активностите по ЛГБТИ права и образование в страната. Ползите от тази синергия тепърва ще стават все по-явни. Но съм убеден, че скоро това ще бъде мястото, което ще бъде първото нещо, за което хората, търсещи информация и възможност да участват, ще се сещат. Оттук и ползата за групите по родителство – една нова тема за повечето хора в общността. Тема, по която тепърва се събира опит, знания и ресурс и която си е поставила за цел да свързва първите групички хора. А къде ще търсят следващите, тръгнали по този път – естествено в Rainbow Hub.