Съдът реши, че американските конкурси за красота могат да не допускат транс участнички

Организаторът на конкурса за красота Miss United States of America LLC не може да бъде принуден да разреши на транс жени да се състезават, тъй като това би попречило на способността му да изразява „идеалната визия на американската жена„, постанови апелативен съд на САЩ в сряда.

С решение 2:1 9-ият окръжен апелативен съд на САЩ в Сан Франциско отхвърли иска на Анита Грийн, транс активистка, в който се твърди, че политиката на „Мис Съединени американски щати“ да допуска до участие в конкурса само цис жени нарушава антидискриминационен закон на щата Орегон.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Грийн, която е от Орегон, съди компанията във федералния съд в Портланд миналата година, след като кандидатурата ѝ за участие в конкурса е отхвърлена. Мис Съединени американски щати развива дейност под името United States of America Pageants.

Деветият съдебен окръг заявява, че прилагането на закона на Орегон, който забранява дискриминацията въз основа на полова идентичност в обществените заведения, към „Мис Съединени американски щати“ би нарушило правата на конкурса за свобода на словото съгласно Конституцията на САЩ. Съдът се съгласи с мнението на компанията, че тя изразява своите възгледи за женствеността, като определя кой може да се състезава.