„Вярвам в себе си и в хората, които обичат балната култура“ – интервю с Ирина Милан

Танцовият път на Ирина Милан е впечатляващ: тя започва като член на Националния отбор по художествена гимнастика, преди да стане професионален танцьор и хореограф през 2009. Ирина за пръв път се среща с воугинг през 2011, взема първия си урок през 2012 и оттогава се занимава непрестанно. Списъкът й от учители включва легенди в балната сцена като Cezar Valentino, Archie Burnett Ninja, Aviance Yamamoto, Stan Milan, Jamal Milan, Javier Ninja, Jose Xtravaganza, Leiomy Maldonado, Dashaun Wesley, Danielle Polanco. Животопроменящото телефонно обаждане идва през 2013, когато Aviance й се обажда да я покани да се присъедини към the Royal House of Milan. Свързахме се с нея по случай уъркшопа ѝ, който щеше да се случи на 21 март, но бе отменен, поради затруднената световна ситуация.

Здравей, Ирина! Представи се пред читателите на PROUD.bg.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Здравейте! Казвам се Ирина Милан, на 26 години съм, от Румъния.

Кога за първи път откри страстта си по танците?

Преди доста време. На 4-годишна възраст се включих в танцова група за деца и бях част от нея две години. След това се запалих по художествената гимнастика и се занимавах с нея 11 години. Когато приключих със спорта, се върнах към първата ми любов – танците. Винаги съм обичала да танцувам и то не само на публични събития – вкъщи също. Всеки път, когато чуя музиката, тялото ми започва да се движи в ритъма.

Кога се запозна с балната култура? Какви бяха първите ти впечатления?

Запознах се с балната култура, когато се срещнах с правилните хора около 2013 година. Повечето от тях бяха легенди (бел. ред. “легенди” е термин, който се използва за членове на балната култура с легендарен статус; легендарен статус може да се получи при участие в балната сцена между 10 – 15 години) от САЩ. След това станах част от Royal House of Milan и реших да участвам за първи път в бал (в Европа). Най-ключовият момент, обаче, бе когато посетих Ню Йорк, срещнах се със семейството ми и станах свидетел на най-големия бал в Америка „The Latex Ball“. Бях много впечатлена от всичко! Чувствата бяха много силни и вълнуващи. Новото ми семейство се погрижи за мен и ме запозна с други хора. Енергията на всички участници по време на събитието, аурата им, ефектите (бел. ред “effects” е термин, който се използва за аксесоари, части от облеклото и цялостната визия, които постигат силен ефект у публика и съдии, напр. огромната шапка с периферия и движещи се ресни от камъни по нея на Били Портър може да се определи като “ефект”), шейд-а (бел. ред. „shade“ е леко пренебрежителен коментар или жест по отношение на (често външния вид на) друг човек,  обикновено не е враждебен) и свободното изразяване на любовта – всичко беше едно голямо празненство на общността, на което присъстваха много семейства.

Разкажи ни как стана майка на The Royal House of Milan?

Станах майка на румънската част на международната къща през 2019 година, когато семейството ми реши, че е време да избере международни родители на къщата. Аз съм единствения представител на The Royal House of Milan в Румъния, тъй като съм част от къщата от 2013 година. Решението да ме направят майка ме кара да се гордея и да се старая още повече.

Какво е чувството да си част от балната сцена в регион, в който куиър културата не е толкова популярна?

Не е лесно, но се опитвам да споделям познанията си с всеки човек, който има желание да научи повече за тази култура. Поставям качеството пред количеството, защото според мен това е правилния път. Имам надежда и вярвам в себе си и в хората, които обичат балната култура.

Кой е най-важния момент от балната ти кариера?

Любимият ми момент е участието ми в The Latex Ball в Ню Йорк през 2018 година. Тогава спечелих гран приз в категорията New Way. Всеки път когато си спомня енергията, която получих от семейството ми настръхвам. Не спряха да крещят и да пляскат, докато се състезавах. Тези спомени завинаги ще останат в сърцето ми!

Кои са най-важните качества, които трябва да притежаваш, за да успееш в баловете?

Задължително е да знаеш какво представлява бала. Също така е изключително важно да обичаш това, което правиш. Когато това е налице, е нужно единствено да се подготвиш за категорията, в която ще се състезаваш, да се включиш, да вярваш в себе си и да разкажеш историята си. Всичко останало ще последва.

Специално послание за читателите на PROUD.bg?

Изпращам цялата си любов на хората, които имат смелостта да бъдат себе си! А за тези от вас, които все още не са стигнали до това ниво – отделете си време, намерете нещо, което обичате и ви вдъхновява и му позволете да ви покаже пътя. Вярвайте в себе си и действайте, никога не е твърде късно за това!