PROUD.bg Review: Sia пише саундтрака на собственото си падение в „Music“

Пет години са цяла вечност в света на поп музиката (феновете на Rihanna ще потвърдят този факт лесно, но днес няма да си говорим за нея; Sia и актуалният ѝ проект „Music“, който излeзе на бял свят под формата на филм и албум, се превърнаха в злободневна тема през последната седмица и нямаше как да не се възползваме от това). През 2016-та година австралийката издаде успешния си албум „This is Acting“, съдържащ хитовете „Alive“, „Cheap Thrills“ и „Move Your Body“, и привидно циментира статута си на една от големите поп звезди на 21-ви век. През следващите години, обаче, певицата последва ударния запис с няколко колебливи и объркващи решения – клиширан коледен албум и съвместен проект с иначе талантливите Diplo и Labrinth.

Кулминацията на съмнителните крачки идва с „Music“ – мюзикъл, сниман през 2017 година и монтиран в рамките на цели три години. Sia, която е сценарист и режисьор на лентата, твърди, че е вложила цялата си любов във филма. Критиците и зрителите, обаче, не се впечатлиха от това признание. Напротив, „Music“ стана най-зле приетия филм от ужасния римейк на „Котките“ насам… и с право. Поп звездата бе нарочена за подбора на невротипичната танцьорка Мади Зиглър (с която работи от години) в ролята на момиче с аутизъм и за липсата на чувствителност по темата. Общността на аутистите заклейми проекта като вреден и опасен за общественото разбиране.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Ние от PROUD.bg решихме, че няма какво повече да добавим за това и решихме да се фокусираме върху албума, придружаващ лентата. Признаваме, че той е далеч по-компетентен и приятен, което не е никак изненадващо, предвид факта, че Sia e отигран композитор и в песните са замесени талантливи продуценти като Jack Antonoff, Greg Kurstin и David Guetta. Звукът и аранжиментите са очаквано изпипани и интригуващи.

Въпреки това, не можем да пренебрегнем няколко отявлени минуса. Единият от тях е ясен – трудно е да разграничим приповдигнатия сантимент на парчетата от видяното във филма и неадекватната репрезентация на аутизма. Вторият минус се крие в това, че Sia продължава да предъвква едни и същи формули в композирането си, в търсенето на потенциален радио хит. Така „Miracle“ звучи като по-безлична версия на „Cheap Thrills“; „Hey Boy“ и „Eye to Eye“ дразнят с шумни и невръстни припеви; дуетът „Oblivion“ с Labrinth вече сме го чували в неговия албум от 2019 година; иначе красивата „Saved My Life“ звучи като поне още десет драматични песни на Sia, което вероятно е и причината Dua Lipa (съучастник в създаването ѝ) да откаже да я издаде като собствена.

Светлина в края на тунела откриваме под формата на красивите балади „Music“ и „Beautiful Things Can Happen“ и химновата „Courage to Change“, която можем спокойно да наредим до някои от най-добрите песни на Sia, въпреки репетитивния припев.

За добро или лошо, албумът „Music“ винаги ще бъде разглеждан като неделима част от филма със същото име. Ако това все пак ви натъжава, погледнете от светлата страна на нещата – дори и този албум да беше издаден самостоятелно, той щеше да е също толкова разочароващ, поставен до страхотни издания като „Some People Have Real Problems“, „We Are Born“ и „1000 Forms of Fear“.

Слушайте „Music“ на Sia в Spotify.