PROUD.bg Review: непобедимата смелост в „How To Survive A Plague“

Съществуват множество филми, посветени на СПИН епидемията през 80-те и 90-те години на XX век. Въпреки това, едва ли ще попаднете на много по-автентични такива от документалния “How To Survive A Plague”/”Оцеляване по време на чума”. Зад него стои Дейвид Франс – разследващ журналист, който ни е познат и с един по-скорошен проект – “Смъртта и живота на Марша. П. Джонсън”. За да сглоби перфектен документален филм за кризисния период, Франс е прегледал над 700 часа заснет автентичен материал от 30 лични колекции. Невижданите до този момент архивни кадри са преплетени с телевизионни репортажи от онова време и актуални интервюта, направени специално за филма.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Главният обект на филма е активистката група ACT UP, която бива сформирана през 1987 година в Ню Йорк – цели шест години след първите регистрирани смъртни случаи от болестта. Решителността, стратегиите и успехите на ACT UP, обаче, не наподобяват опита на нито една друга активистка организация преди това.

Само месец след създаването на групировката бива открито първото одобрено лечение за СПИН, но цената му (поставена от производителите) е практически недостъпна за редовия човек. В отговор на това, ACT UP организират масова демонстрация, която принуждава Boroughs-Wellcome да намали сумата с 20%. Други важни действия на активистите, предизвикали медиен фурор са поставянето на гигантска реплика на презерватив върху къщата на републиканския сенатор Джеси Хелмс; инсценирането на масова смърт в катедралата “Свети Патрик”, в отговор на католическите директиви срещу използването на презервативи; и разпръсването на прахта на приятелите и любовници на тревата пред Белия Дом през 1996 година.

Протестите и провокациите не са единствената причина за промяната, макар и да привличат масовото внимание. Активистите в ACT UP са се самообразовали по медицинските въпроси, присъствали са на важни събрания и срещи, интегрирали са се в процеса на одобрение на лекарствата от Агенцията за контрол на храните и лекарствата и не са се отказали пред нито едно предизвикателство. Както един от участниците във филма разказва: “Те трябваше да се превърнат в учени до някаква степен.”

В “How To Survive A Plague” са документирани разговорите и действията на десетки членове от ACT UP, но най-централните фигури от лентата са Питър Стейли – търговец, който напуска работата си, за да стане активист и главен говорител на организацията; Марк Харингтън – студент по литература, който ръководи влиятелната Комисия по лечение и данни; Боб Рафски – окуражаващ баща, който конфронтира Бил Клинтън по време на президентската му кампания през 1992 година.

Дейвид Франс коментира: “Мотивацията на участниците в ACT UP да заснемат всичко, което са правили, е идвала от знанието им, че правят нещо историческо. Те са знаели, че много от тях няма да живеят още дълго и затова са документирали опита си, така че ние никога да не ги забравим.”

Макар и да документира тежки времена, “How To Survive A Plague” e един полезен урок за днешната ЛГБТИ общност, както и за активистите, които защитават нейните права. Емоциите, с които филма ни оставя са надежда, позитивност, смелост и хъс. ACT UP са важна организация, която e успяла да преобърне начина, по който проучването, здравната система и науката работят в САЩ. А както всички знаем – борбата с невежеството, безразличието и предразсъдъците не е никак лесна!

„How To Survive A Plague“ ще бъде прожектиран по време на извънредната среща на Big Gay Film Club на 1-ви декември, от 19:00 часа. Тя е част от програмата на Деня на отворените врати в Rainbow Hub, посветен на Седмицата на изследване на ХИВ и хепатит и Световния ден за борба със СПИН (World AIDS Day). През целия ден на 1 декември локацията ще бъде отворена за посетители, които ще могат да се тестват анонимно на място или да вземат безплатен орален тест и да го направят вкъщи. Предвидени са и дискусии с експерти и специалисти и други интересни инициативи.