PROUD.bg Review: Важната историческа стойност на „Разкриване“

Екип от медицински сестри се опитва да спаси мъж на име Матиас след опита му за самоубийство чрез предозиране с хапчета. Минута по-късно той бива попитан за причините, а отговорът е: „Защото съм гей“. Типична сюжетна линия за филмите на ЛГБТ тематика от преди 1990-та година. Нищо изненадващо. Сякаш гледаме произволна лента с куиър герой, който трябва задъжително да страда, но сме започнали от нейния край. По-голяма е изненадата, която предстои през следващите 100 минути – един неочаквано умерен и надежден поглед към процеса на себеприемането.

“Разкриване“ (Coming Out) е източногермански филм на режисьора Хайнер Каров и сценариста Волфрам Вит. Главният герой в „Разкриване“ всъщност се оказва, че не е Матиас (Дирк Кумел), с който сме се запознали в откриващата сцена, а учителя Филип Кларман (Матиас Фрайхов), който на по-късен етап във филма ще се влюби в Матиас, докато е във връзка с Таня (Дагмар Манзел). Харизмата на актьора Матиас Фрейхов му помага да се справи повече от добре с ролята си, предизвиквайки съчувствие по време на трудната борба със своята сексуалност и пътя към себеприемането.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Разбира се, филм като „Разкриване“ трудно би могъл да се похвали с особена кинематографична и техническа стойност, тъй като времената са различни и целият фокус пада върху сюжета и актьорската игра, които от своя страна са на ниво. Освен с актьорските си качества, обаче, проектът има и важна историческа стойност, тъй като е последния филм, създаден от ДЕФА, източногерманското държавно филмово студио, и единственият такъв на гей тематика, правен в Източна Германия. Премиерата на лентата се случва на 9 ноември 1989 г. в Cinema International в нощта на падането на Берлинската стена.

Духът на времето се усеща в застоялите сиви градски пейзажи, старите коли (които сякаш са от 60-те, а не от 80-те) и повдигнатия бунтарски дух на младежта. Част от сцените във филма са снимани на ключови места за гей общността през онези години. Особено любопитни са кадрите от гей бара, в които камерата се фокусира върху екстравагантните лица на ъндърграунд гей сцената.

Като минус може да се посочи твърде абстрактния и символичен финал, който не успява да изясни напълно идеята си и ни оставя по-скоро озадачени и гадаещи. Липсва и обяснение и контекст за началната сцена с Матиас в болницата, която присъства в лентата сякаш единствено за да се впише в стереотипа за ‘страдащия гей’.

„Разкриване“ е ценен исторически артефакт и един от по-добрите европейски гей филми от 80-те години на XX век, който ни напомня не само за въздействието на доброто кино, но и за важните крачки, които гей общността е извървяла от 1989 година до днес.

Прожекцията на „Разкриване“ е на 27 ноември от 19:30 в Rainbow Hub (ул. Любен Каравелов 24). Филмът е пълноцветен, на немски с английски субтитри.