Куиър учените, които промениха света

Няма никакво съмнение. Да си умен е секси и сърцата ни винаги ще принадлежат на куиър учените и нърдовете. Ако си търсиш нови идоли от научната сфера – на правилното място си. Представяме ти някои от най-страхотните умове от миналото и настоящето.

Брус Волър, който направил секса по-безопасна практика:

 
L’N’Q: House & Disco
 

Брус e бил не само пионер в активизма по време на СПИН епидемията, но и създател на названието ‘СПИН’ (синдром на придобитата имунна недостатъчност). Също така, той е и eдин от основателите на организацията National Gay Task Force. В лабораторията Волър идентифицирал нови начини за предпазване от сексуално-предавани вируси.

Кристин Бланд, която отвела човечеството на нови планети:

Щяхме да знаем много по-малко за космоса и планетите, ако не беше приноса на Кристин Бланд. Тя е работила по създаването на много научни устройства, които подобряват възможностите ни да изучаваме небесата. Най-съществения ѝ успех е развиването на хардуера за космическия кораб Orion на NASA, който ще помогне на космонавти да стъпят на Марс.

Леонардо да Винчи, който разтърсил Ренесанса:

Има ли нещо, в което Леонардо не е бил добър? Той е бил художник, изобретател, музикант, картограф и според някои източници – страстен любовник. А, да… Леонардо да Винчи не е бил никак зле и с науката, притежавайки завидни знания по геология, геометрия, физика, зоология и т.н. Не само, че е направил дисекция на над 30 трупа (човешки и животински), но е създал и концепцията на танковете и хеликоптерите. През второто десетилетие от живота си Леонардо бил арестуван, след като бил хванат да прави секс с познат, но заможните му покровители го измъкнали.

Джеси Беринг, който променил представите ни за живота след смъртта:

Какво се случва, когато умрем? Защо си мислим, че можем да отговорим на този въпрос? Д-р Беринг изследва в дълбочина мозъците на хората и шимпанзетата, изучавайки биологичната същност на това, което наричаме ‘религиозно преживяване’. Също така, той изучава и еволюционната и културна основа на сексуалното поведение. През 2010 Беринг печели наградата за „Учен на годината“ от Националната организация на ЛГБТ учените.

Алан Тюринг, който се борил срещу нацистите:

Тюринг е брилянтен английски математик и е смятан за създател на компютърната наука и концепцията за изкуствен интелект. Не на последно място, той е успял да разкодира нацистките съобщения, чрез които армията е комуникирала през Втората световна война. За съжаление, родината му се обърнала срещу него, когато станала ясна сексуалната му ориентация и го подложила на химическа кастрация, а впоследствие той се самоубил.

Кери Сих, който предвидил земетресенията:

Открията на д-р Сих са революционни. Той изобретил нови техники, чрез които да се предвидят земетресенията, изучавайки древната тектоника.

Луис Пиърс, която спасила 100 хиляди живота:

Д-р Пиърс се занимавала цял живот в непознати сфери. Тя получила диплома за физиология през 1907 – много рядко постижение за жена по онова време. На по-късен етап тя открила лечение за сънната болест и спасила 100 хиляди живота по време на епидемията в Белгийско Конго.