PROUD.bg History: Постиженията и мъченията на Алан Тюринг

PROUD.bgHistory e културната рубрика, в която всяка седмица ще потъваме в архивите и ще ви запознаваме с някои от най-важните личности и събития от световната гей история. Продължаваме с Алан Тюринг, който съвсем наскоро беше избран за най-емблематичната личност на 20-ти век от зрителите на поредицата “Икони: най-великите лица на 20-ти век”, излъчена по BBC.

Алън Тюринг се ражда през 1912 година в Лондон. Родителите забелязват специалните му заложби и интересите в научната сфера още от ранна възраст. Това ги кара да вложат амбициозни средства в образованието му. Разочарованието не закъснява, когато в бележника му в училище написват: “Алан едва ли ще допринесе за нещо в света. Той има интерес към математиката и решава задачите, но не може да обясни как стига до решенията.” Едва ли въпросните учители са подозирали тогава до каква степен Тюринг ще ги опровергае.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Младото момче осъзнава различната си сексуална ориентация още тогава, тъй като се влюбва в съученика си Кристофър, който не отговаря на чувствата му. Първата мини-революция, която Алан Тюринг причинява се случва, докато той все още учи в Принстънския университет. Пише курсова работа, озаглавена “За разрешимите числа” и към нея прилага информация за Entscheidungsproblem. Дори това да не ви звучи особено интересно, заключенията до които той достига в рамките на текста поставят основите на компютърната наука.

След като правителството постепенно започва да осъзнава потенциала на Тюринг, британските военни го вербуват за тайния проект в Блечли Парк по време на Втората световна война. Проектът обединява научни гении на времето, които целят да разшифроват кода на Енигма, чрез който германските власти и армията провеждат тайна комуникация. По време на мисията, Алан е открит за хомосексуалността си. Въпреки това, той предлага брак на добрата си приятелка Джоан Кларк. До сватба, обаче, не се стига, тъй като Тюринг споделя за страстта му към мъжете. И докато в личния си живот, Тюринг е объркан и неуверен, в професионалния си живот, той продължава да достига до изумителни успехи. Кодът Енигма е разшифрован, благодарение на способностите му, а години по-късно светът ще признае, че той е една от най-важните личности през войната, без дори да е стъпвал на бойното поле. Някои дори смело заявяват, че войната се е съкратила поне с 4 години, заради стореното от Тюринг. След войната, правителството му плаща пет хиляди паунда за да работи и през Студената война.

Триумфът на Алан Тюринг е прекъснат, когато на учения му се налага да се сблъска с предразсъдъците на времето и жестоката омраза. През 50-те години, хомосексуалността е нелегална във Великобритания. На 39-годишна възраст, той започва връзка с 19-годишния Арнолд Мъри, която не продължава дълго, тъй като в един момент Арнолд обира дома на Тюринг. Когато геният докладва за престъплението, полицаите се обръщат срещу него с доказателства за хомосексуалните му практики и го арестува за “недостойно поведение”. Малко повече от половин век по-рано, Оскар Уайлд страда от същата съдба. Предоставените опции на Алан са да остане в затвора или да бъде подложен на прием на женски хормони. Той избира втория вариант. По онова време се предполага, че хомосексуалността може да бъде излекувана чрез таблетки естроген. Единственото, което се случва, обаче, е деформация на тялото на учения и предизвикана импотентност. С други думи, говорим за т.нар. “химическа кастрация”.

Защо след революционните си постижения, Алан Тюринг е застигнат от такава съдба? Една от причините е, че той не споделя за успехите си, тъй като мисията в която той участва е тайна и целия екип е положил клетва да не разказва за случилото се. Едва ли и това би го спасило от каквото и да е наказание, обаче. Хомосексуалността е третирана като фатално престъпление през периода.

Бенедикт Къмбърбач в ролята на Алан Тюринг във филма „Игра на кодове“

В резултат на страничните ефекти на хормоналната терапия, англичанинът потъва в дълбока депресия, която се предполага, че го довежда и до неговото самоубийство. Разбира се, съществуват и други теории за смъртта му, като това, че той се е натровил с цианид по време на неуспешното провеждане на научен експеримент. Едва ли някога ще разберем истината, тъй като Алан не оставя след себе си писмо или бележка.

Признанието към Алам Тюринг закъснява значително. Почти 60 години по-късно, през 2014-та година, кралицата лично се извинява от името на цялата държава за стореното и въвежда закона Тюринг, който представлява официално извинение към всички гей мъже, които са били потърпевши на хомофобската политика във Великобритания преди 60-те години.