PROUD.bg History: Анди Уорхол и култа към славата

PROUD.bgHistory e културната рубрика, в която всяка седмица ще потъваме в архивите и ще ви запознаваме с някои от най-важните личности и събития от световната гей история. Фокусът ни тази седмица пада върху една от най-обсъжданите личности в областта на изкуството през 20-ти век – Анди Уорхол.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Андрю Уорхол се ражда в Питсбърг в семейство на русини, израснали в днешна Словакия и имигрирали в Америка. Детските години на бъдещия артист са прекарани в бедните условия на малкия им апартамент, разположен в работническия квартал на града. Андрю открива интереса си към изкуството под необичайни обстоятелства – болен на легло, страдащ от хорея (болест на нервната система, която предизвиква неволни движения на крайниците и петна по кожата). Докато се бори със заболяването, майка му го учи да рисува. След като завършва гимназия през 1942, той изучава дисциплината „Комерсиално изкуство“ в института за технологии в Карнеги.

Още през второто десетилетие от живота си, Анди започва да страда от оплешивяване. За да прикрие това от връстниците си, той започва да носи перуки. Години по-късно сребристата му перука ще се превърне в ключова част от бохемския му имидж.

Анди Уорхол в тийнейджърска възраст

Макар и да опитва да твори в рамките на класическото изкуство, талантът му се проявява най-силно в разрушаването на правила. За първи път, Уорхол се докосва до мейнстрийм славата, когато бива нает като художник за списание Glamour. Именно там той формулира за първи път визията на поп арт движението, което ще оглави през следващите десетилетия. Произведенията му са комбинация от фотография и изобразително изкуство и са центрирани около комерсиални компоненти, като продуктови марки и известни личности.

Когато името му набира популярност, Анди решава да поддържа мистерия около личния си живот и миналото си, като изобретява различни персони всеки път, когато бива интервюиран от медиите. Творбите на артиста променят начина, по който може да се разглежда изкуството и отварят портите към една нова свобода пред модерния творец. Картините му на консерви за супи, хамбургери и бутилки на Кока Кола, както и портретите на Мик Джагър, Елизабет Тейлър и Мерилин Монро предизвикват представите за високо и ниско изкуство.

Известният портрет на Мерилин Монро

Анди Уорхол се превръща в една от ключовите известни личности на 60-те години, когато открива собственото си студио, известно като „Фабриката на Уорхол“, където той работи, обграден от елита на обществото. Артистичните му експерименти надхвърлят тези на обикновения творец – освен като художник и фотограф, той се подвизава и като музикален и филмов продуцент и мениджър на рок групата The Velvet Underground, от която изгрява звездата на Лу Рийд. Връзката на Анди с музиката не приключва тук – картините и фотографиите му красят обложките на множество артисти, сред които The Rolling Stones, Джон Кейл и Арета Франклин.

Скандалната обложка на албума „Sticky Fingers“ на The Rolling Stones, дело на Уорхол

Макар и да причинява масова истерия в сферите на популярната култура, в края на 60-те години, Анди Уорхол става и жертва на славата си, след като бива прострелян от радикалната феминистка Валери Соланас, която страда от шизофрения и преди това работи за него. След инцидента, звездата едва оживява, а работата му вече не предизвиква същото масово обожание. Дигиталните му експерименти с компютри не са толкова успешни, а телевизионните му предавания по MTV са сянка на някогашната му вълнуваща аура.

Анди Уорхол умира през 1987 в Ню Йорк след операция на жлъчния мехур. Животът му е останал мистерия до самия край. Сексуалната му ориентация често се обсъжда – според голяма част от приятелите му той е бил гей и е имал множество партньори от мъжки пол през живота си. Някои от тях са колегите му Едуард Уалоуич, Джон Джиорно и Джет Джонсън. Също така, в творчеството му се забелязва специфичен интерес към транс жените – някои от най-големите звезди, които студиото му произвежда са трансджендър – Кенди Дарлинг, Джаки Къртис и Холи Удлоун.

Анди с една от транс музите си – Джаки Къртис