PROUD.bgHistory: Холи Удлоун и транс кино революцията

PROUD.bgHistory e културната рубрика, в която всяка седмица ще потъваме в архивите и ще ви запознаваме с някои от най-важните личности и събития от световната гей история. Днешната ни героиня – Холи Удлоун е важна част от кино историята и е една от първите открити транс актриси, придобили популярност. Днес тя е по-скоро забравена от мейнстрийм платформите, но историята ѝ си заслужава да бъде разказана.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Холи е родена през 1946 година в малко градче в Пуерто Рико, под името Харолд. Стига до осъзнаването, че е родена в грешното тяло още през детството си, изживяно в Маями. Важна роля за нея изиграва гей чичо ѝ, който често я води на кино и двамата гледат заедно страхотни испаноезични филми. Холи се вдъхновява от красивите актриси – Лола Флорес и Мария Феликс и започва да мечтае един ден да бъде като тях. Spoiler alert: мечтата ѝ ще се сбъдне… донякъде. Но преди това да се случи, тя ще премине през множество житейски изпитания.

На 14-годишна възраст, Холи попада за първи път сред драг кралици и транс жени, когато отива на тематично парти на плажа в Маями Бийч. Първоначално я привлича кубинската музика, но постепенно се сближава с кралиците и остава изненадана от факта, че е намерила себеподобни. Когато религиозните ѝ родители разбират, че тя се идентифицира като транс жена, те я изпращат при психиатър. Неспособна да се изправи пред такава участ, Холи избягва от дома си през 1962 година и повече никога не се връща. Решава да замине с приятели за Ню Йорк. Прави го на автостоп.

Пристигайки в Ню Йорк, Холу Удлоун се чувства като Дороти в изумрудения град. За първи път вижда толкова високи сгради. Мисли си, че улиците са павирани с диаманти. Без дом, Холи прекарва няколко дeнонощия по улиците и парковете, докато не попада в компанията на други кралици, които я подслоняват. Опитвайки се да скъса завинаги с миналото си, Удлоун избръсва краката си, скубе веждите си и премахва брекетите от зъбите си с клещи. Започва да живее класическия младежки живот на бунтарите по онова време – секс, наркотици и рокендрол. Изкарва прехраната си като проститутка на Кристофър Стрийт. Влюбва се в един от клиентите си и двамата стават гаджета. По това време, Холи вече приема хормони и изглежда като биологична жена, а това улеснява живота ѝ.

Носят се множество слухове и легенди за живота на бъдещата звезда през края на 60-те и началото на 70-те години. Повечето от тях са разказани и разпространени от самата нея. Участието ѝ в стоунуолските бунтове и любовната ѝ афера с Джим Морисън от The Doors са само част от тях.

Най-важното събитие за Холи, обаче, е запознанството ѝ с Кенди Дарлинг и Джаки Къртис – две от куиър ‘суперзвездите’ на Анди Уорхол, които участват редовно във филмовите му експерименти. Запознават се случайно на улицата, по време на работа. Събират се заедно в апартамента на приятел за да гледат телевизионното шоу на Барбра Стрейзънд. Първоначално, Холи смята, че Уорхол е претенциозен идиот, губещ времето си с пълни глупости. Когато Кенди и Джаки я запознават с него на едно парти, тя остава изненадана от характера му – години по-късно го описва като срамежлив и интелигентен. Основният му колаборатор Пол Морисей, който режисира голяма част от продукциите на Уорхол, измисля концепцията за визията на Анди и мистериозното му поведение по време на интервюта (легендарният творец отговаря само с ‘да’ и ‘не’).

Сближавайки се с новите си приятели, Холи е поканена да участва в два от филмите на Уорхол и Морисей – “Trash” и “Women in Revolt”, които и до днес остават най-харесваните техни филми. Благодарение на тези проекти, Холи Удлоун, Кенди Дарлинг и Джаки Къртис се превръщат в звезди и куиър икони. Независимо от успеха, красавицата от Пуерто Рико разказва, че за страхотната  роля в “Trash” са ѝ платили едва 125 долара, докато Уорхол е спечелил милиони.

След работата си с Анди Уорхол, Холи не достига отново същата популярност, макар и да се появява в различни телевизионни и кино проекти. За сметка на това, тя остава отдадена на ролята си на джендър аутсайдер и забавлява редовно публиките в местните кабарета до последните си години. Холи Удлоун умира през 2015, на 69-годишна възраст.