PROUD.bg History: Уилям Хейнс и първата голяма гей любов в Холивуд

PROUD.bgHistory e културната рубрика, в която всяка седмица ще потъваме в архивите и ще ви запознаваме с някои от най-важните личности и събития от световната гей история. Днес ви връщаме цял век назад, за да ви разкажем за една личност, избрала автентичността пред богатството – Уилям Хейнс.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Уилям Хейнс се ражда на 2-ри януари, 1900 година. Какво по-добро доказателство за това, че на него му е било писано да бъде детето на 20-ти век, което ще пренапише правилата от миналото?! Осъзнава сексуалната си ориентация още на детска възраст, а хобито му е да гледа неми филми в местните кино салони.

На 14-годишна възраст, Хейнс бяга от вкъщи с първото си гадже. Двамата заминават за градчето Хоупуел, известно с бурния си нощен живот. Намират си работа във фабрика за нитроцелулоза, а впоследствие отварят и собствен танцов салон, който през нощта се превръщал в публичен дом. Уви, през 1915 е принуден да замине за Ню Йорк, тъй като Хоупуел бива почти изцяло опожарен. Прави го сам – връзката му е вече приключила.

В Ню Йорк той впечатлява новите си приятели със страхотното си чувство за хумор и харизмата си, а те от своя страна започват да го убеждават да се яви на кастинг за филм в Холивуд. Съвсем неочаквано, Уилям Хейнс бива нает още при първия си опит и кариерата му на кино звезда започва, макар и от малки и незначителни роли. Първият голям успех на актьора е в комедията “Brown of Harvard”, излязла през 1926. Предстоят му още около 50 успешни роли и титлата на най-платен мъжки актьор през 1930.

През годините на творчески триумф, Уилям Хейнс се запознава с Джеймс Шилдс, след като случайно го качва в колата си на авто-стоп. Актьорът обещава бляскаво бъдеще за Шилдс, ако той ги придружи в Лос Анджелис. Това е началото на една дълга и паметна връзка. Хейнс отказва да крие любовните си отношения с новия си партньор, но за всеобща изненада това не се оказва никакъв проблем през 20-те години. Филмовите студия не се интересуват от личния живот на звездите си. Уилям и Джеймс са открити пред колегите си, а легендата Джоан Крофорд ги нарича “най-щастливата двойка в Холивуд”.

Независимо от професионалните си успехи, Уилям Хейнс не взима никога себе си сериозно и не се изживява като звезда. Той не играе във филми заради славата и печалбите, а заради забавлението. Забавлението продължава да бъде важен мотив през целия живот на Хейнс, който добива популярност и с луксозните партита, които организира в дома си.

30-те години са променлив период за изкуството и обществените нагласи. Холивуд вече не е същото свободно и толерантно място, което е само няколко години преди това. Въвежда се т.нар. “продуктов код”, който регулира морала във филмите и в живота на актьорите. Откритото съществуване и изразяване на Уилям Хейнс се оказва заплаха за новите норми. Тогавашният шеф на компанията Метро-Голдуин-Майер се опитва да го убеди да се ожени, за да прикрие истината пред публиката. Хейнс отговаря моментално: “Вече съм омъжен. Ще оставя моя съпруг, само ако ти зарежеш твоята съпруга.”

Договорът на звездата е скъсан, а с актьорската му кариера е приключено. Но за него това не представлява огромна драма – така или иначе Холивуд вече не е толкова забавен, колкото е бил в началото. Освен това, отказвайки да направи компромис със себе си, Уилям се превръща в гей икона, която вдъхновява и до днес ЛГБТ общността.

Уилям Хейнс и Джеймс Шилдс в компанията на Джоан Крофорд

След като спира да се занимава професионално с кино, Уилям Хейнс се отдава на друга своя страст – интериорния дизайн. Двамата с Джеймс Шилдс основават собствен бизнес, който бива подкрепен от близките им приятели, част от които са известни актьори, актриси и режисьори. Успехът им е очакван и заслужен – двамата декорират домовете на Глория Суонсън, Джордж Кюкор и Джоан Крофорд. Години по-късно стават дори любимци на президентското семейство – Нанси и Роналд Рийгън.

Връзката на първата открита холивудска гей двойка продължава цели 47 години, докато Уилям Хейнс не умира от рак през 1973. Верен на партньора си и отчаян от липсата му, Джеймс Шилдс се самоубива месеци по-късно.