PROUD.bg History: Хипер-мачо излъчването в изкуството на Tom of Finland

PROUD.bgHistory e културната рубрика, в която всяка седмица ще потъваме в архивите и ще ви запознаваме с някои от най-важните личности и събития от световната гей история. Трудно е да си представим днешното куиър изкуство без следата на Тоуко Лааксонен, познат на всички като Tom of Finland (Том от Финландия). Като най-влиятелния художник на порнографски гей изображения, той е оставил наследство от над 3500 рисунки, комикси и скици.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Роден във Каарина (малко градче на територията на Финландия) през 1920, Тоуко Лааксонен израства в семейство на учители, които се грижат за неговите културни интереси. Музиката, литературата и моливите са част от ежедневието на малкото момче. Вниманието му, обаче, бива привлечено най-силно от дърварите и строителите, които вижда всеки ден. На необичайно ранна възраст Тоуко започва да развива еротични фантазии, наблюдавайки зрелите мъже в квартала. „Имах силен фетиш към кожените дрехи и обувките им, особено в комбинация с мъжественото излъчване и професиите им“, разказва Лааксонен по време на лекция през 1988.

През 1939 решава да се запише в художествено училище, но истинския му интерес към рисуването се развива, когато той е изпратен да участва във Втората световна война, като противовъздушен офицер. Тоуко проявява особен интерес към немските войници. Това се превръща и в причина за критиките върху изкуството му на по-късен етап, макар че той заявява: „Рисунките ми нямат политически послания или идеология. Нацистката философия и расизма са ужасяващи за мен, но въпреки това рисувах мъже от немската армия, защото те имаха най-секси униформите.“

След края на войната, Лааксонен се завръща към нормалния живот и продължава да усъвършенства художествените си умения. В средата на 50-те години един от добрите му приятели го съветва да изпрати рисунките си на американското списание „Physique Pictorial“ – хомоеротично издание, прикрито като спортно списание, заради цензурата по онова време. Тогавашният редактор на медията го съветва да си измисли американски прякор. Така се ражда името Tom of Finland, с което Тоуко е познат и до днес.

Рисунките на Tom of Finland за списанието привличат вниманието на гей общността през периода, но достигат и до част от широката общественост. Образите на хипер-мачо гей мъжете преобръщат стереотипа за слабия, драматичния, театралния и женствения хомосексуален мъж, които властват в популярната култура през периода. Във времена, през които е забранено да бъдеш открит, изкуството на Том излъчва сила, гордост и увереност.

Когато цензурата започва да се разпада през 70-те, порнографските рисунки на художника стават мейнстрийм хит сред по-либералните прослойки на обществото в Америка. През годините, техниката на рисуване на Том се подобрява, а рисунките му стават все по-eксплицитни. В по-късното му творчество се наблюдава по-отчетлива реалистичност на образите. Това не е случайно – голяма част от рисунките са базирани на снимки, които Том е направил. За тях позират най-често приятелите му Eeро, Аарно и Вели, облечени в униформи на дървари, моряци, мотористи и полицаи. Най-известния му проект е колекцията от комикси, озаглавена „Kake“, която включва споменатите гей архетипи в излишък.

Лааксонен умира през 1991, три години след като му е поставена диагнозата за хронична обструктивна белодробна болест. Наследството, което оставя след себе си, продължава да бъде актуално и да привлича интерес и до днес. През 2014, финландската пощенска компания Itella Posti издава официални пощенски марки с две от рисунките на Tom of Finland, които се радват на огромен успех и причиняват истерия в културния свят на скандинавската страна.