PROUD.bg History: Медицинските подвизи на д-р Сара Джоузефин Бейкър

PROUD.bg History e културната рубрика, в която ще потъваме в архивите и ще ви запознаваме с някои от най-важните личности и събития от световната гей история. Днес, когато светът е в захватката на неочаквана пандемия, а лекарите и медицинските служители се борят на фронтова линия за овладяването на положението, ние си припомняме героизма на д-р Сара Джоузефин Бейкър, която се оказва едно от ключовите лица по време на тиф кризата в САЩ в началото на 20-ти век и която можем гордо да наречем ЛГБТ+ герой.

Историята на кризисния период, за който ще ви разкажем, започва от Мери Малън – частната готвачка на няколко различни семейства в Ню Йорк. Именно тя се превръща в първия „здрав преносител“ на тиф в САЩ, без да знае, че е болна и може да заразява околните. Ситуацията, обаче, ескалира бързо и през 1907 година броят на болните вече достига 3000 души.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Д-р Сара Джоузефин Бейкър, която се оказва изключително важна за идентифицирането на Мери като „източник на епидемията“, отишла в един от домовете, в които Малън работела за да я тества. Болната реагирала агресивно на ситуацията и се опитала многократно да намушка Бейкър с вилица. С помощта на полицията, Мери била насилствено откарана с линейка и изследвана. Резултатите били положителни и налагали принудителна карантина, тъй като жената отказвала да се изолира сама и да полага нужните грижи и мерки за да спре разпространението на тифа. Лечението с антибиотик за заболяването бива открито цели 40 години по-късно и затова Мери Малън остава заразна и изолирана до края на живота си.

Освен със случая Мери Малън, д-р Сара Джоузефин Бейкър е известна с посвещението на кариерата си на намаляването на детската смъртност в по-бедните квартали на Ню Йорк. През 1908 година известната лекарка основава Бюрото за детска хигиена и става негов директор. През следващите десет години процентът на детска смъртност намалява значително, благодарение на усилията на д-р Бейкър да научи хората на основни санитарни усилия, като измиването на ръцете. Тогава Сара заявява, че ще се пенсионира само когато всеки американски щат има официална служба, която се грижи за хигиената сред децата. Това се случва през 1923 година.

Успехите на д-р Сара Джоузефин Бейкър в медицинската сфера са особено впечатляващи за онези времена, предвид факта, че през 1900 година едва 6% от лекарите по света за жени, а до 1898 година на жените им е забранено да работят в болнични заведения.

Спомените и архивните истории от личния живот на д-р Бейкър са особено любопитни. През времето, в което не е извършвала важни медицински подвизи, тя се е обличала с мъжки костюми и е защитавала страстно движението на суфражетките и феминистките. Множество източници докладват и за връзката ѝ с писателката Ида Уайли, която продължила от 1920 година до 1945 година, когато Сара починала. Бейкър и Уайли са били част и от т.нар. Heterodoxy Club – радикална организация, обединяваща свободно-мислещи жени, голяма част от които лесбийки и бисексуални. Там двете сформирали особена и важна връзка с д-р Луиз Пиърс. Трите си купили заедно ферма в Ню Джърси, в която живели заедно до края на живота си.

В днешните времена, в които света се бори с нова здравна криза е важно да си припомняме подвизите на важни личности като Сара Джоузефин Бейкър и да продължим да вярваме в уменията и да се вслушваме в съветите на медицинските работници, които жертват безопасността си за нас.