PROUD.bg History: Революционните роли на Марлене Дитрих

PROUD.bg History e културната рубрика, в която ще потъваме в архивите и ще ви запознаваме с някои от най-важните личности и събития от световната гей история. Тази седмица ще отделим нужното внимание на една холивудска икона, която наруши правилата, предизвика очакванията и промени киното завинаги – Марлене Дитрих.

Марлене Дитрих се ражда в Берлин през 1901. Рожденото ѝ име е Мария Магдалене Дитрих – факт, който ще засили противоречията години по-късно, когато актрисата се превърне в секс символ. Прякорът Марлене ще се появи за първи път, когато тя е на 11-годишна възраст, вдъхновен от галеното име Лена, с което я наричат роднините ѝ.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Дитрих никога не е била обсебена от идеята да стане успешна актриса, която да се противопостави на социалните очаквания. Напротив, на тийнейждърска възраст тя се учи да свири на цигулка и мечтае да бъде част от оркестър. През 1922 дори бива наета за да запише части от няколко саундтрака за неми филми. Краят на амбициите ѝ настъпва, когато Марлене ранява китката си и контузията ѝ пречи на свиренето.

Когато започва да се заминава с актьорска игра, Дитрих играе предимно на театралната сцена. На 21-годишна възраст тя сключва брак с Рудолф Зибер – млад продуцент, който ще я запознае с Джозеф вон Стернберг. Стернберг е един от успешните кино режисьори през 20-те години и именно той ще даде възможност на Марлене да завладее зрителите с първите си седем филма. Най-революционният от тях е „Мароко“ (1930), в който актрисата влиза в ролята на кабаретна певица с андрогенно излъчване, която целува друга жена по устните в една от сцените (това се смята за една от първите лесбийски целувки в историята на киното).

Марлене Дитрих е бисексуална не само на големия екран, но и в личния си живот. Връзката ѝ с Рудолф Зибер е един от първите примери за известна отворена връзка. Дитрих редовно флиртува и има афери с различни мъже и жени. Някои от по-известните са Джозеф Кенеди, Франк Синатра и Едит Пиаф. Несъмнено най-легендарна и обсъждана, обаче, е връзката на Марлене с шведската актриса Грета Гарбо. Двете европейки се запознават и се влюбват една в друга в средата на 20-те, още преди да са се докоснали до славата. Години по-късно връзката им ще бъде многократно отричана и провокативните коментари, които Дитрих прави за Гарбо пред медиите, ще предизвикат вражда между актрисите.

Светът се влюбва в Марлене, която пренаписва правилата за мода, обличайки редовно мъжки дрехи – особено скандално начинание за онези времена. Германците от родната ѝ страна я подлагат на най-ожесточени критики, тъй като актрисата си позволява да критикува нацистката идеология на Хитлер през 30-те години. През 1939 тя заминава за САЩ и никога повече не се връща в Германия.

Актьорската кариера на Дитрих продължава до 70-те години на XX век. След като се отказва от киното, легендарната актриса живее в изолация в Париж до края на живота си през 1992.