PROUD.bg History: Трагичната съдба на Али Форни

PROUD.bg History e културната рубрика, в която ще потъваме в архивите и ще ви запознаваме с някои от най-важните личности и събития от световната гей история. В днешното издание ще разгърнем една от мрачните страници на куиър историята в САЩ, която не е особено позната в нашия регион – трагичната съдба на Али Форни.

Али Форни е чернокожо момче, родено в град Шарлът в щата Северна Каролина през 1975. Не знаем много за детството му, освен че е отгледан в Ню Йорк от самотна майка. Когато навлиза в тийнейджърска възраст, Форни осъзнава, че не е като повечето си връстници – освен, че е гей, той се чувства и ограничен от наложените от обществото стандарти и стереотипи за мъжкия пол. Когато се разкрива пред роднините си, реакциите са ужасни и майка му го изоставя в дом за деца без семейства.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Краткото време, което прекарва в социални домове е изпълнено с травматичен опит. След като многократно става жертва на насилие, Али решава да избяга и да заживее на улиците на Бруклин. Тогава е само на 13. Единственият му път към оцеляването е да продава тялото си на непознати. Често се облича в женски дрехи. Пристрастява се и към наркотиците, но след като доближава дъното, младежът решава, че е крайно време да промени живота си.

Когато навършва 17-годишна възраст Али Форни се обръща към организацията „Safe Horizon“, която помага на жертви на насилие и престъпления. Те му помагат да се снабди със социално осигурителна карта и карта за медицински услуги. Целта на Форни, обаче, е далеч по амбициозна от това. Младежът се самообразова и полага специални тестове, известни в САЩ като GED. Така той се сдобива с алтернатива на академичната диплома – доказателство, че е придобил нужните знания за да продължи да се развива в живота като останалите ученици.

Горд от факта, че не е пипнал СПИН, Али Форни започва да образова бездомните младежи, които среща на улицата по темата за превенция от ХИВ и безопасния секс. Младежът преобръща съдбата си и става модел за подражание и вдъхновение за гей хората, станали жертва на подобна участ като неговата. Полицията в Ню Йорк се сблъсква многократно с него, тъй като Форни често протестира за разследването на убийствата на други бездомни куиър лица.

Животът на Али бива отнет неочаквано през 1997, когато момчето е застреляно на улицата. Тогава е едва на 22 години. Вестник „New York Times“ докладва, че насилието е било провокирано от небинарната идентичност на Форни. Така той става част от статистиката, отбелязваща трето убийство на ЛГБТ+ човек в същия район за една година. Убиецът/убийците не са открити и до днес, а случаят остава игнориран от полицията.

Мадона и децата ѝ на посещение в „The Ali Forney Center“

През 2002 година в Америка отваря врати най-големия център за бездомни ЛГБТ+ младежи, който е кръстен на името на Али Форни – „The Ali Forney Center“. Институцията съществува и до днес и подслонява около 1400 човека на година. Основателят на центъра Карл Силициано бива поздравен лично от Барак Обама за работата си.

Историята на Али Форни е тъжна, но и представителна за много куиър хора. Според изследване на Williams Insitute 40% от бездомните младежи в Америка са част от ЛГБТ+ общността, а липсата им на дом е следствие на неприемане и отхвърляне на тяхната сексуална ориентация или полова идентичност. Много от държавните социални домове също дискриминират куиър клиентите си или им налагат да бъдат отделени сред връстници от пола, към който те не чувстват, че принадлежат.