PROUD.bg History: Getty Images проследяват еволюцията на прайд през годините

Директорът на Getty Images Боб Ахърн се грижи за огромен архив от снимки, свидетелстващи за историята на ЛГБТ+ движението. Макар че някои от най-известните снимки могат да бъдат открити в хранилищата на фотоагенцията, съществуват и такива, които все още не са били показвани в публичното пространство.

Ахърн сподели три от любимите си прайд снимки с LGBTQ Nation. 50 години след първия прайд парад, физическите шествия по света са отменени заради пандемията, но един поглед към миналото ни показва, че ще продължим да се справяме, въпреки трудностите и един ден ще спечелим равенството, което заслужаваме.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Christopher Street Liberation Day, 1970:

Тази снимка е направена на 28 юни 1970 година по време на отбелязването на първата годишнина от бунтовете в Стоунуол от фотографа Фред МакДара, който по онова време е работил за списание Village Voice. Той е документирал артистите, музикантите и активистите от ъндърграунд средите в Ню Йорк в края на 60-те години и е присъствал лично на бунтовете в Стоунуол през 1969 година. На снимката може да видите как хората държат знаци с надписи „гей прайд“ и „Маташин“ (името на американска правозащитна гей организация от онова време).

Gay Pride, 1975:

Още една снимка на Фред МакДара, която показва, че гей живота през 1975 година вече е част от публичното пространство и улицата. Този усмихнат и небрежен портрет на посетители на прайд парада е направен на 29 юни в Ню Йорк.

Gay Pride, 1984:

През 80-те години прайд парадите са станали доста по-масови събития. Все повече градове в САЩ са започнали да провеждат собствените си шествия. На тази цветна снимка, направена от Барбара Алпър, можем да видим географското разнообразие от хора, които са се събрали в Ню Йорк за да отбележат празника. Средата на 80-те години ще бъде помрачена от СПИН епидемията.