PROUD.bg History: Матю Шепард и смъртоносната хомофобия

PROUD.bgHistory e културната рубрика, в която всяка седмица ще потъваме в архивите и ще ви запознаваме с някои от най-важните личности и събития от световната гей история. Днес ще сменим рязко настроението и ще ви припомним едно от най-трагичните хомофобски убийства в модерната история – това на Матю Шепард.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Историята за потресаващото случване е позната (почти) навсякъде, но малко медии фокусират вниманието си върху трудния живот на Матю преди това. Неговото съществуване е било маркирано от множество емоционални рани и убийството му е било кулминацията на една дълга линия от злополучия.

Шепард осъзнава, че е гей още на детска възраст, когато с приятели разглеждат списания с голи жени и мъже. С интровертния си характер, хлапето изглежда привидно затворено дълбоко в себе си и апатично, но развива интерес към политиката. Когато чуе дебат или дискусия, се включва незабавно и изумява всички с познанията си. Израствайки в малкото градче Каспър в щата Уайоминг, Матю предпочита компанията на по-възрастни хора и така и не успява да намери добри приятели сред съучениците си. Връстниците му се подиграват на слабото му телосложение и липсата му на интерес към спорта.

Малко след като започва да учи в гимназия, родителите на Матю Шепард решават, че семейството трябва да се премести в Саудитска Арабия, тъй като баща му е нает на сериозна работа там. Поради неуспехът им да намерят англоезично училище там, синът бива изпратен да учи в едно от по-прогресивните училища в Швейцария. Именно там, Шепард за първи път се отпуска и започва да се весели с новите си приятели в нощните клубове.

Животът му се преобръща напълно след едно съдбовно лято, през което заедно с трима съученици решават да заминат за екскурзия до Мароко. След като не може да заспи една нощ, той излиза и отива до близкото заведение, където се запознава с шестима обменни ученици от Германия, които впоследствие го преследват и изнасилват групово. Матю не успява да преживее травмата лесно и за кратко време отива при родителите си в Саудитска Арабия. Следващата година, посещава редовно психологически терапии, тъй като започва да страда от депресия и тревожност.

След като се дипломира, Матю решава да се върне в САЩ, в търсене на гей общността, която да го приюти и да го накара да се почувства обичан и подкрепян. Сприятелява се със социално-изявената лесбийка Ромейн Патерсън и редовно ѝ прави компания, докато тя работи като сервитьорка в кафене. “Той се отпусна и редовно завързваше разговори с непознати. Искаше да помага и да се развеселява хората, които са по-нещастни от него. Сближи се с един бездомник и всяка седмица го водеше на обяд”, спомня си Ромейн.

Матю се страхува да се разкрие пред родителите си, макар че често им дава скрити знаци, които да ги подсетят. През 1995 година, младежът добива смелост и казва на майка си по телефона, че е гей, а тя отговаря, че не е изненадана и че го подкрепя. Когато запива да учи в колежа, Матю се запознава със студентката по антропология Тина Лабри, която се превръща в най-добрата му приятелка. Тя е омъжена, но съпруга ѝ се отнася също толкова добре към Матю, при все че той вече е напълно открит пред всички за сексуалната си ориентация. Макар и да открива няколко близки приятели на тийнейджърска възраст, Матю така и не открива щастието от сериозна любовна връзка.

До края на живота си, Матю Шепард така и не се справя с психологическите последствия от изнасилването. Често изпада в параноя, а през останалото време се опитва да предизвиква фобията си, като се насилва да общува с непознати и се подлага умишлено на опасни ситуации. Не може да се съсредоточи в училище и това пречи на успеха му. Редовно се предозира с антидепресанти, които изпива с чаша алкохол. Страничните ефекти причиняват замъгляване на реалността.

Именно така след поредната твърде силна доза, Матю решава да отиде до близкия бар – Fireside Lounge. Там той бива заговорен от Арън и Ръсъл, който първоначално решават да го ограбят, но в продължение на вечерта решават да го излъжат, че също са гейове. Възползвайки се от лошото състояние на Шепард, двамата го убеждават да го закарат до дома му, но впоследствие започват да го налагат с пистолети по главата, а впоследствие го закарват до полето на Шърмън Хилс, където продължават да го пребиват и го завързват за дървена ограда. През нощта температурите падат, а Матю бива открит на следващия ден в безсъзнание с непоправими травми и откаран в близката болница. Шест дни след зверската атака, Шепард умира.

Останалото е история. Днес, Матю Шепард се е превърнал в един от мъчениците на гей движението, а криминалният случай е известен на всички медии. Родителите на Шепард основават фондация, с която се борят за въвеждането на закон, който да се противопостави на насилието, мотивирано от сексуална ориентация. Законът е въведен през 2009 година, под президентството на Барак Обама.