PROUD.bg History: Любимката на няколко поколения лесбийки – Лили Томлин

PROUD.bgHistory e културната рубрика, в която всяка седмица ще потъваме в архивите и ще ви запознаваме с някои от най-важните личности и събития от световната гей история. Героинята ни тази седмица е легендарната актриса Лили Томлин – любимка на няколко поколения, спечелила сърцата ни не само със страхотния си актьорски талант, но и с красивата си душа.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Мери Джин Томлин се ражда на 1 септември 1939 в Детроит. Първоначално родителите ѝ я насочват да учи биология, но тя бързо се преориентира и решава да фокусира енергията си в развиването на актьорски умения. Много от приятелите ѝ в училище и в колежа ѝ правят комплименти, заради умението си да ги разсмива. След като завършва образованието си, Мери решава да използва името на майка си – Лили за сценичен псевдоним. Пробва късмета си като Лили Томлин в нощни клубове в Детроит, където прави стендъп комедия.

Поради липса на сериозни успехи, актрисата заминава за Ню Йорк, където работи като сервитьорка, докато се опитва да пробие на актьорската сцена. Записва специален курс за актьорски умения в студио HB, благодарение на което се появява за първи път и по телевизията в „Шоуто на Мерв Грифин“ през 1965. Звездата ѝ изгрява в истинския смисъл четири години по-късно, когато Лили Томлин участва в комедийно предаване по телевизия NBC. Тя е наета като заместник на Джуди Карн. Превръща се в любимка на публиката и играе четири години в шоуто.

По време на популярността си, много хора пред екраните започват да се питат, дали Лили Томлин е омъжена, тъй като никога не е споделяла нищо за личния си живот. Всичките ѝ колеги, обаче, са наясно с хомосексуалната ориентация на талантливата актриса и с връзката ѝ с Джейн Вагнер. Двете се запознават през 1971. Джейн работи като режисьор, сценарист и продуцент по онова време, а чувството ѝ за хумор веднага грабва вниманието на Лили. Когато връзката им започва, двете започват да работят заедно и Вагнер се превръща в най-верния сътрудник на Томлин.

Въпреки силната си любов, двете жени не говорят публично за връзката си, тъй като през 70-те години подобна крачка би провалила кариерите им. Лили разказва в интервю: „Не ми беше лесно да се разкрия. Направих го чак през 2001. Когато работихме по различни продукции през 70-те, всички в нашата компания знаеха, че  Джейн Вагнер сме заедно. Един от продуцентите веднъж ми каза, че двете трябва да ходим на работа в отделни коли, защото хората разпространявали слухове. Такава беше ситуацията тогава.“

Лили Томлин и Джейн Вагнер

Новият век позволява на легендарната актриса със завидни успехи зад гърба си (шест награди Еми, две награди Тони и една награда Грами) да живее щастливо и открито и да се превърне в гей икона и модел за подражание на няколко поколения лесбийки. Лили и Джейн сключват брак на Нова Година през 2014, повече от 42 години след началото на връзката си.

Някои от най-известните роли на Лили Томлин са във филмите „Нашвил“, „Преки пътища“, „Баба“ и актуалния сериал „Грейс и Франки“.