PROUD.bg History: Легендарната аура на Pepper LaBeija

PROUD.bg History e културната рубрика, в която ще потъваме в архивите и ще ви запознаваме с някои от най-важните личности и събития от световната гей история. След като многократно ви разказахме за историята и магията на балната култура, днес ще ви запознаем с една от най-ключовите и легендарни фигури от въпросната сцена – Pepper LaBeija.

Уилям Джаксън се ражда през 1948 година в Ню Йорк. Не знаем много за живота ѝ (въпреки, че извън сцената се облича по-често с мъжки дрехи, Уилям предпочита женските местоимения) преди да стане част от балната сцена. Това се случва през 1972 година, когато се присъединява към новооснованата къща The House of LaBeija, зад която стоят култовите Crystal LaBeija и Lottie LaBeija. В новооткритата общност, в която се чувства приета и обичана, Уилям се превръща в Pepper LaBeija.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

През годините Pepper се доказва като един от най-талантливите и запомнящи се артисти от балната сцена в Ню Йорк, печелейки повече от 250 трофея. В нейна запазена марка се превръщат ефектните бляскави костюми с драматичен силует и златист цвят и множеството референции, които прави към египетската култура по време на сценичните си изпълнения. През свободното си време Pepper LaBeija организира балове за драг кралици и преподава уроци по моделстване, а през 1981 година се превръща в майка на The House of LaBeija, възпитавайки и обучавайки ново поколение от бални звезди. Отговорната ѝ роля ще я превърне в абсолютна легенда на сцената.

Едно от най-важните събития за Pepper през 80-те години е запознанството ѝ с Памела. Силната връзка на двамата дава началото на нов семеен живот за балната фигура. Ражда им се дъщеря, а Pepper е обсебена от отделянето на нужните грижи за нея и доведения си син. Временната популярност, която LaBeija получава от участието си в легендарния филм „Paris is Burning“ и носи допълнителна радост и вълнение в живота.

За съжаление, Памела умира през 1992 година, а здравето на Pepper също се влошава значително през 90-те години. Вследствие на тежка борба с диабет, краката ѝ биват ампутирани. Това, разбира се, не я спира да взима участия в любимите си балове, бивайки носена от ‘избраното си семейство’. Последният бал на Pepper LaBeija е през 2001 година, а присъстващите все още продължават да си спомнят позитивния ѝ дух с умиление.

През май 2003 година светът се сбогува с култовата личност, след внезапен сърдечен удар, а медиите докладват, че тя е била и последната жива легенда от ерата на Харлем баловете. Влиянието ѝ продължава да се усеща и на днешната бална сцена, а някои от най-известните драг кралици по света, като Aja и Monet x Change, продължават да създават костюми, вдъхновени от нея.