Кратка история на балната култура

С наближаването на пролетния бал Power Politics Kiki Ball, организиран от Фондация GLAS, днес ще се опитам да надникна в историята на балната култура (ballroom culture). Думата бал тук асоциираме с няколко неща: празненство по случай завършване на гимназия, големи рокли в класически романи, валс и фокстрот. За хиляди души по цял свят в днешно време тази дума означава нещо напълно различно.

Драг балове

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Нека да погледнем назад във времето; от 30-те години на 20 в. събитията и местата, където хора могат да носят драг, се множат противно на социалните норми през този период. Ню Йорк може да бъде считан за епицентър на този културен феномен. Драг баловете са бляскавата сцена на lgbtq+ обществото в продължение на десетилетия. Те дават възможност за доближаване до идеала за женска красота и грация и материално положение, който присъства на кориците на списание Vogue, както и в киното. Кориците и кинолентите очароват зрителите с червено червило, гъсти мигли, внимателно изписана очна линия, изящни ръце, които понатежават от диаманти, изражение, което издава финансова сигурност и липсата на грижи. Това обаче по-често означава бели драг кралици, които се състезават за призове и трофеи по време на балове. Чернокожи и латино младежи рядко получават възможност да спечелят на подиума, което с течение на времето поражда нуждата им да създадат свое поле за изява, където всеки може да бъде забелязан.

Началото на балната сцена

За основоположник на ballroom сцената се смята легендарната Crystal LaBeija, която организира първия бал House of LaBeija в Ню Йорк. В ранните си години участието по време на бал, т.нар. „презентация“, представлява дефилирането (walking a ball) пред публика с внимателно сглобен тоалет, грим и прическа под акомпанимента на музика. Постепенно участниците в баловете започват да включват танцови елементи в своята презентация. Така се ражда това, което сега назоваваме voguing. Танците са може би най-добре познатата част от балната култура, но тя е създала много повече.

Къща = Дом

С развитието на балната сцена по-опитни членове на сцената вземат под крилото си младежи, останали без подкрепата на биологичното си семейство и основават къщи (houses). В ранните години на баловете, а за съжаление и до ден днешен семействата на lgbtq+ младежи често ги отхвърлят, принуждавайки ги да търсят подслон другаде. Обикновено това означава липса на постоянно жилище и доход, но балната сцена намира начин да им предложи необходимата помощ. В началото наименованията на къщите идват от основателите им, сред които най-уважавани и известни са House of LaBeija, House of Xtravaganza, House of Ninja, House of Aviance, House of Mizrahi и много други. Понятието къща се простира отвъд физическия покрив над главата на младежи, чиито семейства са им обърнали гръб; къщата също означава да имаш майка, баща и сестри, които те подкрепят, дават насоки и се грижат да не си навлечеш неприятности. Къщата означава и място, където можеш да работиш над перформативните си таланти и където можеш да се подготвиш за бал като част от своето семейство. Къщата означава принадлежност и прием.

Какво се случва по време на бал?

Форматът на баловете търпи изменения с течение на времето, откакто балната сцена се отделя от drag баловете, но в основата си те са своеобразно състезание, в края на което има победители и победени, но същевременно победата е обща, понеже баловете са създадени от членовете на сцената за членовете на сцената. Те са платформа, на която всеки може да изрази креативната си страна и да бъде забелязан заради талантите си. Всеки бал се състои от различни категории, в които можеш да участваш, а за всяка категория си има изисквания за облекло и присъствие, които се определят от темата на бала. Балът си има водещ и коментатор (host and commentator), които се грижат за настроението на публиката и участниците, пускат хумористични коментари по адрес на участниците и случващото се и наблюдават за спазването на правилата на всяка категория. За да спечелиш, трябва да получиш гласа на съдиите, а те не могат да бъдат подкупени или подлъгани. Няма да е бал, ако няма музика, разбира се. В процеса на еволюция на културата се появява и поджанрът ballroom house, като сред най-известните съвременни продуценти и артисти са DJ MikeQ, Divoli S’vere, Be3k, Byrell the Great, лейбълът Qween Beat.

Трябва си призная, че за мен най-впечатляващите категории са Realness категориите (категории за “автентичност”). В тях участниците трябва успешно да “минат” за нещо, което не са, например за успешен бизнесмен с костюм, направен по поръчка и изпипани аксесоари; или пък колежанин от “добро семейство” с току-що изгладена бяла поло-тениска и пуловерче за голф, или пък богата наследница с най-новата си коктейлна рокля и най-високите си обувки. Списъкът продължава до безкрай, но това, което прави тези категории толкова впечатляващи, е умението на участниците да предизвикат и осмеят социалното статукво и изпълнението на социални роли, които, исторически погледнато, открай време са недостижими за много представители на балната сцена.

Ако търсите субкултура, която отдава чест на красотата на всеки човек, ето я: в балната сцена има и Face, Body и Sex Siren категории, където се оценява индивидуалната красота, увереност, сексапил и излъчване на участниците. Физически черти, за които традиционното общество може да ти се подиграва и дори обвинява, тук са оценени.

Връзката на балната сцена с модата може да бъде най-ясно забелязана в Runway категориите, в които участниците дефилират а ла Наоми Кемпбъл на европейските модни подиуми или пък Тайсън Бекфърд на американските модни подиуми. В зависимост от категорията всеки може да бъде колкото мъжествен или женствен иска, а най-важното е походката, издържаността на тоалета и харизмата.

Неразделна част от всеки бал са Performance категориите, а в тях се намират и vogue танците. Исторически първо се появява vogue the old way. Тази форма на voguing включва много ъгли и чисти линии и внимание към формата на отделните части на тялото. Воугърите черпят вдъхновение от древноегипетските фрески, брейк танците, маршируването на войниците, бойните изкуства, популяризирани по това време чрез киното, и много други източници. Vogue the old way се изпълнява и до ден днешен в отделни бални категории, както и като перформативен елемент в много други.

Към края на 80-те години на 20 век се заражда и vogue new way, при който фокусът върху прецизността на ръцете и формата се засилва, и движенията и координацията се усложняват. Пластичността на воугъра е много важна в тази форма на воугинг, като се включват и акробатични елементи в такт с музиката. Vogue new way също си има отделна performance категория, като често old way и new way воугъри се съревновават един с друг.

В средата на 90-те години се появява и vogue fem(me)/feminine. Тази форма на воугинг се отличава със свободни, преиначено женствени и драматични движения на таза, ръцете, главата, косата и краката. По време на неговото развитие се консолидират и 5-те елемента на vogue: catwalk, duckwalk, hands control, floorwork, spins&dips. В днешно време тази форма на воугинг се изпълнява в различни варианти, измежду които soft&cunt, dramatics, hands performance и др.

Започвайки в Ню Йорк и тамошните балове като станалия легендарен Latex Ball, който е социално обвързан с темата за безопасния секс и СПИН епидемията, в днешно време бална сцена има на повечето континенти (не сме сигурни за Антарктида) и вдъхновява множество мейнстрийм артисти като Madonna, FKA Twigs и Beyonce, както и кино и телевизионни продукции като Paris is Burning, Kiki и Pose. Една от най-бързо растящите и сплотени субкултури, балната сцена е тук, за да демонстрира, че за всеки има дом и сигурност, където да си транс, от различна раса или етнос е единствено повод за празненство.

Балните категории имат толкова много разновидности и черпят вдъхновение от толкова много източници. Мога да си говоря с часове за Best Dressed, Commentator vs Commentator, Bizarre, Legendary и всички други категории, но балът е нещо, което е най-добре да се изживее. Затова GLAS Foundation ти дава възможност да се включиш във втория бал в София на 18 май. Повече подробности за Power Politics Kiki Ball можеш да намериш тук.