PROUD.bg Review: Дистанцираният портрет на артиста в „Мейпълторп“

Робърт Мейпълторп е важна фигура за гей културата и за съвременното визуално изкуство, за която сме ви разказвали многократно. Затова и очаквахме с притаен интерес биографичния филм за скандалния американски фотограф. Лентата е режисирана от Онди Тимонър, която е известна на кино индустрията с документалните си филми. „Мейпълторп“ всъщност е първият ѝ сериозен игрален проект. В интервюта тя споделя, че Робърт е една от любимите ѝ личности още от тийнейджърска възраст, когато си купила календар със снимките му на цветя. В главната роля на гей фотографа влиза талантливия Мат Смит. Култовата Пати Смит пък е изиграна от Мариан Рендон.

Филмът започва със запознанството на Робърт и Пати в парка и началото на силната им връзка, която от физическа и сексуална постепенно ще премине в приятелска и платонична. Пати, която също е творец, който се опитва да пробие се оказва перфектната половинка за протагониста. Двамата се грижат един за друг и намират вдъхновение в любовта си. Единственият проблем е, че Мейпълторп всъщност е гей и знае, че тайната му няма да остане скрита завинаги. Реакцията на Пати Смит ще го изненада и ще му отвори портал към един нов по-екзотичен, но и по-опасен свят.

 
L’N’Q: House & Disco
 

В „Мейпълторп“ няма изненади и този факт разочарова до някаква степен. Всичко е представено хронологично, последователно, но и някак дистанцирано. Емоцията почти липсва. Ако не знаете нищо за фотографа, ще научите биографията му без никакви проблеми, но филмът ще има същото въздействие върху вас, каквото и уикипедията статията за Робърт. Ако пък вече сте запознати с живота и творчеството му, няма да научите нищо ново за него. Страничните герои са представени твърде двуизмерно и не успяват да грабнат вниманието ни, макар че са изиграни от добри актьори.

Играта на Мат Смит, разбира се, е добра. Той успява да изиграе перфектно един човек, който се опитва да прикрива емоциите си и да не показва уязвимостта си, макар че тя очевидно съществува. Истинският Мейпълторп е вихрушка от емоции и несъвършенства – отказва да цензурира себе си в името на славата и парите, живее смело и открито, но също така е и сексуално безотговорен, студен и егоцентричен. За съжаление, в играта на Мат Смит не успяваме да видим достатъчно от вътрешния му свят, за да разберем гневните изблици и надменното поведение. Трудно ни е да му съчувстваме и да тъжим за него, когато неизбежния край дойде.

„Мейпълторп“ е един базисен биографичен филм за една важна личност, обречена да остане завинаги в ъндърграунда. Историята е разказана праволинейно и ясно, но така и не достига до ядрото на творческата душевност на Робърт Мейпълторп.