PROUD.bg History: „Националната академия“ на Flawless Sabrina

PROUD.bg History e културната рубрика, в която ще потъваме в архивите и ще ви запознаваме с някои от най-важните личности и събития от световната гей история. В днешното издание ще се върнем няколко десетилетия назад, за да ви разкажем за една революционна личност, която често остава пренебрегната и подценена от куиър историците, въпреки значението си за драг и транс културата. Името на тази личност е Джак Дорошоу, но повечето я разпознават под сценичния ѝ псевдоним Flawless Sabrina.

Джак Дорошоу се ражда през 1939 година във Филаделфия. Малко са нещата, които знаем за детските му години. Документирането на неговия живот започва чак през 1959 година, когато Джак проявява интерес към драг изкуството, създава сценичния образ Flawless Sabrina и решава да основе собствена куиър организация, станала известна като „Националната академия“. Името Flawless Sabrina има особена тежест, тъй като е ответна реакция към обществените настроения към куиър хората по онова време. Да се наречеш ‘flawless’ (съвършена) във времена, в които хората те гледат враждебно е революционно решение.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Академията на Дорошоу обединява много драг артисти, които обменят опит и взимат участие в над 50 представления и конкурси на година. И докато подобно постижение не звучи чак толкова впечатляващо днес, когато драг културата се е превърнала в част от мейнстрийма, важно е да погледнем на решителността на Flawless Sabrina в контекста на онези години, в които преобличането на мъже в женски дрехи в САЩ се е наказвало (според закон, въведен през 50-те години на 19-ти век). Самият Джак е разказвал многократно за това как е бил арестуван над 100 пъти.

„Националната академия“ има особено важно значение и за трансджендър общността. В миналото траекториите на драг и транс културата са се пресичали многократно. Макар и част от участниците в пърформансите и конкурсите винаги да са били гей мъжете, които влизат в женски сценичен образ, тези събития са давали важно пространство за изява и за транс жените, които са се чувствали изключени от американската мейнстрийм култура. Повечето връстници на Flawless Sabrina си спомнят за „Националната академия“ като за сценична трупа, бунтуваща се срещу джендър конформацията и хомофобията/трансфобията.

Най-известният член на академията е Харис Милстед, който ще стане известен години по-късно като Divine – скандалната драг звезда от филмите на Джон Уотърс. Един от конкурсите, организиран от Flawless Sabrina бива документиран от Франк Саймън и самия Анди Уорхол във филма „The Queen“ (1968). Една година по-късно Джак Дорошоу решава да остави драг кариерата зад гърба си и да се насочи към Холивуд, където работи като консултант.

През по-късните години от живота си Flawless Sabrina се занимава с активизъм и работи съвместно с Хилари Клинтън за разрешаването на транс хората да сменят пола си в паспортите си. През свободното си време Джак потъва в мистиката на картите Таро. Краят на живота му настъпва през 2017 година, но влиянието му продължава да се усеща и до днес.