PROUD.bg History: Ру Пол и телевизионната куиър революция

PROUD.bgHistory e културната рубрика, в която всяка седмица ще потъваме в архивите и ще ви запознаваме с някои от най-важните личности и събития от световната гей история. След кратката почивка от рубриката се връщаме за да отдадем нужното внимание на една от най-култовите и важни куиър личности в днешната популярна култура-  Ру Пол.

Ру Пол Андре Чарлз се ражда в Сан Диего през 1960. Детството му не е лесно, тъй като родителите му са с изключително избухливи характери и дома им често се превръща в ‘бойно поле’. Бащата на Ру – Ървин обича да флиртува с други жени, а майка му- Ернестин изразява ревността си по екстремни начини. Веднъж залива автомобила на съпруга си с бензин и го заплашва, че ще го запали с клечки за кибрит. Двамата се разделят, докато Ру е все още дете.

 
L’N’Q: House & Disco
 

На 15-годишна възраст бъдещата звезда се отделя от родителите си и заминава заедно със сестра си и нейния съпруг в Атланта. Там той се записва да учи в академия за изкуство и започва да работи в бизнеса за продажба на стари коли. Не успява да завърши академията, тъй като се отказва година по-късно, но открива нова страст при навършване на пълнолетие. Ру започва да танцува като стриптизьор в нощните клубове в Атланта и междувременно оглавява местна пънк банда. Това е и момента, в който той започва да експериментира с външния си вид и слага грим за първи път. Новооткритият начин, чрез която той може да изразява различната си сексуалност се превръща в мания.

С новата си визия, предизвикваща джендър рамките, Ру Пол пробва късмета си и в ъндърграунд кино индустрията. Опитите му не се увенчават с особен успех, но благодарение на тях се запознава с бъдещия си съквартирант, който се подвизава в драг с прозвището Лейди Бъни, както и с бъдещия си музикален продуцент DJ Лари Тий.

Една от най-важните години в живота на Ру е 1987. Тогава той заминава за Ню Йорк и моментално се превръща във важна част от нощната драг сцена. Типичните му сурови пънк визии започват да претърпяват бавна метаморфоза, когато се запознава с ексцентрични лица от нощната контра-културна сцена. Сюзън Барч го прави важна част от нейните шумни партита, а на тях Ру Пол се запознава с Мишел Висаж, която ще се превърне в най-вярната му приятелка през годините.

За първи път драг легендата се докосва до мейнстрийм успех през 1989, когато се появява във видеоклип на The B-52s към песента „Love Shack“. Това е и момента, в който Ру преосмисля целите си в живота и решава да се откаже от нощните танци. Променя драг визията си, превръща се в кукла Барби и записва музикално демо, което само за няколко месеца бива одобрено от звукозаписна компания. Така се ражда дебютния албум „Supermodel of the World“, който съвсем неочаквано се качва в класациите през 1993. Песента „Supermodel“ става първия мейнстрийм хит, записан от драг кралица.

Запознанството на Ру с Джордж Ле Бар през 1994 дава начало на важна и дългогодишна връзка, която ще бъде увенчана с брак цели 23 години по-късно. Междувременно, Ру Пол оглавява рекламна кампания на червилото MAC VIVA GLAM 1, а процент от продажбите на продукта биват дарени на благотворителни организации, грижещи се за болните от СПИН. Лицето на драг кралицата се появява на билбордове, телевизонни екрани и витрини. Възползвайки се от новата си слава, Ру започва да води свое вечерно предаване по VH1, в което интервюира Даяна Рос, Шер и други свои идоли.

След изключително успешното десетилетие Ру изчезва при настъпването на новия век. Особените настроения от президентството на Джордж Буш и периода след атентатите на 11 септември 2001 го карат да се затвори в себе си. През първите години от 21 век драг изкуството потъва отново в ъндърграунда и Ру отстъпва мястото си в шоу бизнеса.

Дългоочакваното възраждане на драг легендата се случва през 2009, когато след няколко неуспешни музикални албума Ру отново се връща в телевизията, оглавявайки ново реалити състезание за драг кралици, озаглавено „RuPaul’s Drag Race“, което се излъчва по канала Logo. Успехът на шоуто надминава всякакви очаквания и превръща Ру в най-важната куиър фигура по телевизията за пореден път. Предаването е своеобразна революция в репрезентацията на ЛГБТ+ общността в медиите и продължава да се радва на изумителна популярност и до днес.