PROUD.bg History: Дейвид Боуи и половата илюзия в популярната култура

PROUD.bgHistory e културната рубрика, в която всяка седмица ще потъваме в архивите и ще ви запознаваме с някои от най-важните личности и събития от световната гей история. Дейвид Боуи е едно от най-важните имена за поколения куиър меломани, изградили идентичността си през 60-те и 70-те години на XX век. Рок легендата е сложен творец с богато творчество, за което може да се говори часове наред. Ние, обаче, ще се фокусираме върху значението, което той има за ЛГБТ хората.

Дейвид Джоунс се ражда и расте в едни особени времена за Великобритания, през които хомосексуалността бива наказвана със затвор. Дългоочакваното декриминализиране на еднополовата любов се случва точно през периода, когато младият артист започва музикалната си кариера и слага основната си театрална маска – тази на Дейвид Боуи. Десетилетия наред, авангардният артист ще променя артистичната си идентичност, шокирайки масите.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

На обложката на третия си албум „The Man Who Sold The World“, Дейвид Боуи за първи път се появява с андрогенна визия, облякъл рокля. Годината е 1970. Решението е смело и революционно. Съвременната трансджендър изпълнителка Рей Спуун разказва: „Боуи е изключително важна фигура. Неговите сценични образи през 70-те години са променили представите на хората за пол. За него не можеш да кажеш, дали е мъжествен или женствен. Той е всичко.“

Дейвид Боуи с рокля на обложката на „The Man Who Sold The World“

В сложните и метафорични текстове на Боуи, често присъства образа на аутсайдера, като много често той е притежава куиър идентичност – най-често транс. Примери за това са песните „The Width Of A Circle“ и „The Supermen“ (препращащи към Фридрих Ницше), „Queen Bitch“ и „Lady Stardust“ (описващи живота на транс проститутките), химновата „Rebel Rebel“ (която подбужда бунтовете в младото и смело поколение, нетърпеливо да събори стените на табуто) и танцувалната „Boys Keep Swingin“ (която се изправя лице в лице с неравенството между половете, а Боуи е в драг в официалното видео).

Несъмнено, най-влиятелното алтер-его на Дейвид Боуи, обаче, е Зиги Стардъст. Това е и образа, с който повечето от вас го познават – ярко-червената коса, театралните костюми и извънземния грим. В наратива на едноименния албум на Боуи, Зиги е пришълец, който идва от Марс за да спаси планетата ни от апокалипсис. Впоследствие той става рок звезда и жертва на собствената си слава. Превърнал се в част от митология, цветният образ на Боуи често прекрачва бариерите на допустимото за тогавашното английско общество и с това подлудява младежите. На изпълнението на „Starman“ в телевизионното предаване Top of The Pops, Зиги хипнотизира зрителите с мистичното си присъствие, преди да прегърне през рамо китариста на групата Мик Ронсън – нетипично интимен жест между двама мъже за онези времена. По време на концертите, Боуи стига и доста по-далече – на снимката, той допира устата си в китарата, сякаш прави фелацио на Ронсън.

По време на интервю през 1972, Боуи заявява, че е гей, с което причинява същински фурор. Нито една друга звезда от популярната култура по онова време не си позволява позволява подобни рискове. Години по-късно, той ще заяви, че всъщност е хетеросексуален, а различната сексуална ориентация е била част от артистичната му роля тогава. Въпреки това, и до днес се носят слухове за сексуалната връзка на Боуи с Мик Джагър. По-късно през 70-те, артистът е в публична връзка с най-известната транс жена в Европа – Роми Хааг. Историята с ‘разкриването’ несъмнено e противоречива, но не може да се отрече влиянието, коeто сексуално освободения Зиги Стардъст оказва върху младото поколение в началото на 70-те. Един от множеството му почитатели Джон Барлоу разказва: „Когато бях тийнейджър, Зиги Стардъст ме правеше по-уверен. Сякаш ми казваше, че няма нищо лошо в това да бъда различен, странен и че всичко това ме прави прекрасен. Тези чувства бяха важни за мен, тъй като бях прикрит гей младеж по онова време.“

И макар и самият Дейвид Боуи вероятно да не е бил куиър в сексуалния смисъл (с различна сексуална ориентация или полова идентичност), а просто да е експериментирал и да е предизвиквал ограниченията, той несъмнено е бил куиър в културния смисъл. И не просто културно-куиър, а един от най-куиър изпълнителите в историята на популярната култура. По същия начин, по който суперзвездите на Уорхол освобождават транс общността, Дейвид Боуи вдъхновява цяло поколение от гей, бисексуални и андрогенни хора да бъдат по-смели и открити.