PROUD.bg History: Джордж Майкъл и цената на славата

PROUD.bgHistory e културната рубрика, в която всяка седмица ще потъваме в архивите и ще ви запознаваме с някои от най-важните личности и събития от световната гей история. С риск да ви засипем с вече позната информация, тази седмица ще си спомним за страхотния Джордж Майкъл, като фокусът ни ще падне върху моментите от живота му, които го превръщат в гей икона.

 
L’N’Q: House & Disco
 

В днешните времена няма нищо шокиращо в това една поп звезда да разкрие публично сексуалната си ориентация. Преди 20 години, обаче, ситуацията е била напълно различна и Джордж Майкъл е живял в среда, в която е трябвало да прикрива истинската си идентичност. Маската на лицето му остава през цялата първа половина от музикалната му кариера. В интервю през 2007-ма година, певецът разказва: “Не можех да се разкрия, защото майка ми беше още жива и не исках да ѝ причиня ежедневния кошмар, в който тя да се тревожи за атаките, които претърпявам.”

Макар и да се разкрива пред най-близките си приятели още на 19-годишна възраст, той твърди през 80-те години, че е бисексуален. Вероятно наистина се е опитвал да повярва на тази мисъл. Все пак, Джордж Майкъл изживява няколко публични връзки с жени през 80-те години. Години по-късно, обаче, той ще признае, че едва когато се е влюбил в мъж е осъзнал, че това което е чувствал към жените не е било истинска любов.

Голяма част от меломаните по света свързват английския изпълнител най-вече с първия му соло-албум “Faith”, издаден през 1987 година, който печели престижната награда Грами в категория “албум на годината”. Зад комерсиалния успех, творбата документира един артист, който е принуден да крие сексуалната си ориентация, но успява между редовете да подскаже за нея. “Faith” излиза по време на СПИН епидемията – години на хаос и паника за гей общността. Джордж обаче застава смело на официалното видео към заглавното парче, облечен в униформа, наподобяваща типичния “Tom of Finland” архетип – кожено яке, пилотски слънчеви очила и скъсани тесни дънки. Фетишизиран мачо образ, който крие малка изненада – обецата с форма на кръст, която контрастира на останалата част от визията. Насред цялата секс параноя, Джордж Майкъл изпява и “I Want Your Sex”, която предизвиква атаките към гей секса, макар и да го прави през безопасния речник на фалшивата хетеросексуалност.

Животът на Джордж се преобръща, когато на концерт в Рио де Жанейро през 1991 година, той се запознава с модния дизайнер Анселмо Филипа. Между двамата се разразява пламъка на любовта и той дава нова увереност на английския музикант. “Трудно е да се гордееш със сексуалната си ориентация, когато тя не ти носи никакво щастие, но когато до теб имаш човек, когото обичаш, ситуацията се променя”, разказва Майкъл в интервю през Huffington Post. Шест месеца след началото на връзката, двамата разбират, че Анселмо е ХИВ-позитивен. Новината нанася силен удар върху психиката на Джордж, който не може да сподели пред близките си, тъй като все още крие идентичността си. Първата истинска любов на Майкъл умира през 1993 година. Отнема му дълго време за да преживее загубата, а само три години по-късно умира и майка му. През 1996, Джордж записва албума “Older” и го посвещава на Анселмо Филипа. Най-големият хит в творбата е “Jesus to a Child”.

Анселмо Фелипа

През април 1998, личността на Джордж Майкъл се появява на предните страници на всички вестници и списания, след като изпълнителят е арестуван в публична тоалетна за “непристойно поведение” и глобен с 500 паунда. Скандалът предизвиква нова вълна от масова хомофобия към изпълнителя, но той смело разкрива истината зад случката и сексуалната си ориентация и отговаря на таблоидните атаки с парчето “Outside”, в което гордо заявява че не се срамува от сексуалния си желания. Видеото започва като ретро порно, а Джордж Майкъл се появява, облечен в полицейска униформа, танцувайки гордо в публична тоалетна, която е превърната в дансинг. Какво добро отмъщение, нали?

Скандалът с публичната тоалетна предизвиква толкова масова реакция, защото тогавашното общество е склонно да приеме гей мъж, само когато неговата сексуалност не е публично изразена. Джордж Майкъл нарушава това правило. Той е в отворена връзка. Обича анонимния секс. Обича да го прави на публични места. Пред медиите, певецът заявява “Гей хората в медиите правят само нещата, които са удобни са хетеросексуалните. Моят отговор на това е: Аз съм мръсно сексуално животно и ако не ви изнася – това си е ваш проблем.” Години по-късно, пише в Туитър: “Никога не съм и никога няма да се извиня за сексуалния ми живот! Гей сексът е естествен! Гей сексът е толкова як!”

Освен в музиката, Джордж Майкъл взима и активистко участие, като продуцира документален филм за ХИВ, озаглавен “Staying Alive”, който документира живота на младежи от различни точки на света, които живеят с вируса. Освен това, английския изпълнител дарява огромни суми на благотворителни организации като Terrence Higgins Trust.