PROUD.bg History: Бисексуалната арт икона Фрида Кало

PROUD.bg History e културната рубрика, в която ще потъваме в архивите и ще ви запознаваме с някои от най-важните личности и събития от световната гей история. Героинята ни тази седмица е една от най-известните художнички на 20-ти век – мексиканската феминистка икона Фрида Кало.

Фрида Кало се ражда през 1907 година в Койоакан – по онова време предградие на град Мексико. Момичето израства заедно с родителите си и трите си сестри. На шест-годишна възраст се заразява с полиомиелит – тежко заболяване, характеризиращо се с възпалителни изменения на сивото вещество на гръбначния мозък, атрофични парализи, тежко протичане и висока смъртност. След девет месеца на легло, баща ѝ я окуражава да спортува усилено, за да се възстанови по-пълноценно.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Надеждите за живот в добро здраве за Фрида изчезват напълно след автобусната катастрофа, в която метално парче от рампа счупва бедрената ѝ кост, поврежда гръбнака ѝ, счупва две ребра, ключица, тазобедрените кости и десния ѝ крак. Нито една от операциите, които ще претърпи през живота си, няма да я спасят напълно от мъчителните болки. Инцидентът се случва, докато Кало учи в Националното подготвително училище в Мексико.

Именно там тя се запознава с известния художник Диего Ривера, докато той рисува стенопис в училището. Диего ще се превърне в нейния творчески и любовен спътник през втората половина от живота на Фрида. През 1929 година двамата сключват брак, а Кало се присъединява към комунистическата партия, в която членува съпруга ѝ. Връзката на двамата не се вписва в представите за традиционна и типична любов по онова време – Фрида и Диего са в отворен брак и имат любовни и сексуални афери извън връзката си. Специфичният характер на отношенията им поражда силна ревност от страна на Фрида, която кулминира в множество конфликти, раздели, събирания, развод и повторно сключване на брак.

За разлика от съпруга си, Фрида е имала интерес не само към противоположния пол. Бисексуалната художничка има кратки афери с Долорес дел Рио, Полет Годар, Мария Феликс и Джозефин Бейкър. Стилът на обличане на Кало също бил особено революционен – на семейна снимка от 1926 година можем да я видим облечена с официален мъжки костюм. Този тип излъчване е особено скандален за онези времена и изпраща послание за сила и женска независимост.

За художническата кариера на Фрида Кало ще намерите множество книги и филми. Особено впечатляващ е начина, по който тя използва травмите и сексуалните си вълнения като вдъхновение и отправна точка за някои от най-експресивните и артистичните си произведения. Особено емблематични са „Счупената колона“, „Болница: „Хенри Фройд““, „Автопортрет с трънена огърлица и колибри“ и „Ранената кошута“.

Вследствие на влошеното ѝ здравословно състояние Фрида умира едва на 47-годишна възраст. Макар и да не се радва на същия успех като Диего Ривера през живота си, Кало се превръща в икона за феминисткото движение и продължава да вдъхновява поколения творци, куиър жени и активисти.