PROUD.bg History: Лили Елбе и тялото-затвор

PROUD.bgHistory e културната рубрика, в която всяка седмица ще потъваме в архивите и ще ви запознаваме с някои от най-важните личности и събития от световната гей история. След кратката ни пауза се връщаме за да ви разкажем цялата история на Лили Елбе, която вероятно ви е позната от филма „Момичето от Дания“ – въздействащо произведение, което обаче пропуска важни детайли от живота на транс пионерката. 

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Лили Елбе се ражда в тялото на Ейнар Вегенер в провинциалната част на Дания през 1882. За детските ѝ години не се знае много, тъй като самата тя избягва подробностите в личните си дневници, публикувани след смъртта ѝ. Сигурна е страстта ѝ по художественото изкуство, която доразвива в „Кралската датска академия за изящни изкуства“. Въпреки множеството експерименти със стиловете, Ейнар се справя най-добре с пейзажите.

Запознанството с бъдещата съпруга – Герда е несъмнено най-важното лично събитие през този период. Герда рисува в стил Ар деко̀ , повлияна от модерните течения на времето, като междувременно вкарва еротична нотка и се опитва да подражава на майсторите от виенския сецесион. Приятелството между Ейнар и Герда прераства в любов и двамата сключват брак през 1904. Съществуват множество слухове и предположения за сексуалната ориентация на Герда, тъй като тя изглежда изключително обсебена от женската красота в творчеството си.

Когато една от моделките ѝ отменя появата си в ателието, Герда облича Ейнар в женски дрехи. Това е моментът, в който се ражда Лили. Неочаквано и за двамата, Ейнар преоткрива себе си, изоставяйки мъжественото и започва да си задава важни въпроси за самоличността. Миналото е забравено и Лили се превръща в нещо повече от артистичен образ. Не излиза навън без перука и рокля. Двете, с все по-успешната Герда, пътуват из Италия и Франция, опитвайки се да избягат от слуховете. Установяват се в Париж през 1912.

Лили оставя завинаги четката и се фокусира единствено върху самоличността си. След като разпродава всичките си картини, тя решава да използва доходите за финансиране на операция по смяна на пола – един почти фантастичен сюжет за онези времена. Герда приема всичко това и отношенията им не се променят. В Париж, Лили се запознава с доктор Кърт Варнекрос, който се съгласява да работи върху рискованата операция (по онова време хирургията за смяна на пола е все още само на експериментално ниво). Той я изпраща в Германия за кастрация. Последвалите операции ѝ дават възможност за официална промяна на името в личните документи.

Eдин от портретите, които Герда рисува на Лили

Макар и мисията на Лили да се оказва успешна и тя да заживява като жена, реакцията на обществото не е особено положителна. Тя е отхвърлена от съвременниците си, а датският крал анулира брака ѝ с Герда. Двете се разделят през 1930. Лили започва нова връзка и очаква с нетърпение финалната си операция за трансплантиране на матка, която би ѝ позволила да има деца. Тя обаче се проваля и Лили умира от усложненията, малко преди да навърши 50.

Макар и да не е първата транс жена, която е преминала през операция за смяна на пола (както „Момичето от Дания“ твърди), дневниците на Лили се оказват изключително полезни и влиятелни за усъвършенстването на транс хирургията през следващите десетилетия.