PROUD.bgHistory: Иън Маккелън и смелостта да бъдеш себе си

PROUD.bgHistory културната рубрика, в която всяка седмица ще потъваме в архивите и ще ви запознаваме с някои от най-важните личности и събития от световната гей история. Днешния герой е актьорът сър Иън Маккелън – един от първите актьори във Великобритания, които се разкриват през 80-те години на миналия век.

Иън се ражда в Северна Англия два месеца преди началото на Втората Световна Война. Баща му е бил инженер, а майка му – секретарка. Израства в малкото градче Уиган и детството му не се отличава с нищо от това на другите английски деца.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Тъй като образователната система през онези години насърчава участието в театрални пиеси, Иън открива първата си истинска страст на сцената. На 13-годишна възраст достига до самоосъзнаването, че е гей, а първите му интимни отношения и връзки са с други мъже от сферата на изкуството.

Когато актьорската му кариера е в процес на възход през 60-те и 70-те години, той се страхува да се разкрие публично, тъй като смята че това ще разруши бъдещето му. Горчив вкус оставя и опита на близкия му приятел-актьор Саймън Калоу, който говори публично за сексуалната си ориентация в интервюта, но английските медии винаги изрязват тези части в публикациите си. “През онези години всички бяха против разкриването на хората от моето поколение, защото беше противозаконно да си гей. Ако всеки пък, когато правиш секс си напомняш, че си престъпник, няма как да искаш да говориш за това. Освен ако не си изключително смел човек, а аз не бях такъв.”

Голямата промяна настъпва през 80-те години с избухването на СПИН епидемията, когато медиите нямат избор и започват да засягат темата за гей отношенията. През тези трудни времена за общността, английското правителство поставя идеята за въвеждане на противоречивия член 28 от Закона за местното самоуправление, който цели потискането на “съзнателно промотиране на хомосексуалността като начин на живот и публикуването на тематични  материали от местните власти, както и засягането на темата за сексуалната ориентация в училищата”.

Именно при тези обстоятелства, Иън се разкрива публично в радио BBC през 1988 година, когато бива попитан за позиция по въпроса. “Член 28 е обиден за всеки, който има хомосексуална ориентация като мен, както и за цялата отговорност към образоване на децата.”

Месеци по-късно, сър Маккелън участва в сформирането на благотворителна организация за ЛГБТ права, кръстена Stonewall – име, отдаващо почит на бунтовете в Америка 20 години преди това. Актьорът се включва и в освободителното гей движение в Англия, присъствайки на множество важни събития и протести. Става едно от най-разпознаваемите лица на местните прайд шествия. За мотивацията му да участва, той казва: “Наблюдаващите отстрани могат да се впечатлят от нашата увереност и решителността ни да бъдем себе си, а гей хората на всякаква възраст могат да се почувстват по-малко сами и да направят първите крачки към разкриването. Важно е младите хора да знаят, че по-добрите дни предстоят.”

Днес, благотворителната организация Stonewall е една от най-успешните гей организации в Англия и се бори ефективно с хомофобията в местните училища. Иън пък обикаля света и се бори за равенство в Африка, Индия и Китай, където законите са особено дискриминиращи към гей хората.

Спомняйки си за публичното си разкриване преди 30 години, Иън се шегува: “Моето разкриване е единственото хубаво нещо, което излезе от член 28. Случи се малко късно, но си остава най-доброто нещо, което съм направил. Откритото ми съществуване ме направи по-щастлив човек и по-добър актьор. Мисля, че всеки ще каже същото за себе си, тъй като, когато eдин индивид спре да лъже, той се преражда и става по-уверен и привлекателен.”