PROUD.bg Presents: Звуците на септември 2019

В месечната ни рубрика, PROUD.bg подбира саундтрака на месеца aka новите музикални албуми, които в никакъв случай не трябва да пропускате. През септември се сбогувахме окончателно с лятото, а от слушалките и колоните ни не спираха да звучат:

Bat for Lashes – Lost Girls:

 
L’N’Q: House & Disco
 

Natasha Khan, позната на музикалните слушатели като Bat for Lashes, обръща поглед назад към изразните средства от 80-те години в петия си албум „Lost Girls’. Резултатът е носталгичен, а влиянието на артисти като Kate Bush, Stevie Nicks и Peter Gabriel си личи повече от всякога. Разбира се, ретро звученето не е нещо ново за Bat for Lashes, но песните в „Lost Girls“ успяват да звучат свежо и да се откроят на фона на повечето съвременници на певицата, благодарение на смелите аранжименти (отскачащи от сигурното синт-поп звучене към далеч по-експериментален шугейз) и превъзходната продукция (дело на Charles Scott IV).

Слушай в Spotify

Emeli Sande – Real Life:

Макар и много от големите музикални критици да обвиниха Emeli Sande в безидейност, третият албум на певицата „Real Life“ е искрен поглед към нейната емоционалност, чувствителност и човечност. Минималистичните композиции дават пространство на класическите соул и госпъл влияния да се разгърнат. Дали това е за сметка на комерсиалния потенциал? Най-вероятно, но не може да отречем, че в днешния климат имаме нужда от албуми, като този, които ни напомнят, че има надежда за бъдещето.

Слушай в Spotify

Melanie Martinez – K-12:

Дългоочакваното концептуално продължение на “Crybaby” пристигна цели четири години по-късно под формата на аудиовизуалния проект “K-12”. Творбата доразвива специфичния стил на Melanie Martinez, макар и да не достига най-силнитe моменти от дебюта ѝ. Театралността продължава да бъде ключов елемент от музиката на Мелани, но бива разчупена от модерни електропоп и R&B структури, както и майсторското използване на звукови ефекти. Социалните послания и метафори удрят право в целта, макар и да са една идея твърде буквални.

Слушай в Spotify

Post Malone – Hollywood’s Bleeding:

За добро или лошо (зависи от личния ви вкус), Post Malone обръща гръб на хип-хопа в немалка част от втория си албум „Hollywood’s Bleeding“. Това му позволява да докаже потенциала си като поп и R&B изпълнител ала The Weeknd, балансиращ умело тежестта си между тренди бийтовете и вдъхновените мелодии. Финалният продукт не е съвършен, но изненадва приятно и е заявка за бъдещо развитие.

Слушай в Spotify

Tove Lo – Sunshine Kitty:

„Sunshine Kitty“ може да бъде описан като пълната противоположност на амбициозните „Lady Wood“ и „Blue Lips“ – спокоен, отпускащ и (почти) безгрижен. Това съвсем не означава, че той е напълно имунизиран срещу типичната скандинавска меланхолия. Впечатляващ е факта, че в рамките на едва пет години Tove Lo се превърна в артист с цели четири качествени албума – постоянство, което със сигурност ще продължи да дава добри резултати.

Слушай в Spotify