PROUD.bg Review: Roisin Murphy прелъстява с клубни настъпления в „Roisin Machine“

„Roisin Machine“ е перфектното допълнение към поредицата от албуми, вдъхновени от диско течението, издадени през 2020 година. Далеч не можем да си говорим за сляпо следване на трендове, обаче, имайки предвид, че първия сингъл от проекта „Simulation“ бе издаден дълго преди носталгичното настъпление на Dua Lipa, Lady Gaga и Jessie Ware. Петият соло албум на певицата, сдобила се със слава преди десетилетия, като част от дуото Moloko, излиза четири години след експерименталния „Take Her Up to Monto“ и залага на еуфорични денс композиции, които напомнят на моменти на музиката в „Overpowered“ (2007), но залагат и на значително по-клубно усещане.

За разлика от поп звездите, които вече споменахме, Roisin Murphy продължава да избягва предвидимите формули за радио хитове и се фокусира върху изграждането на атмосфера и напрежение в дълги парчета (само откриващата песен продължава 8 минути), които бавно достигат своята кулминация и напомнят за грациозността на Grace Jones. Без да „открива топлата вода“, музиката на ирландката звучи някак авангардно и смело на фона на случващото се на модерната поп сцена.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Не бива да подценяваме и ролята на продуцента Ричард Барат, известен и като DJ Parrott, който Roisin познава от 19-годишна и който е толкова ключов за облика на албума, че певицата му посвещава песента „Game Changer“, която звучи като сексуално прелъстяване, но е всъщност и метафора за процеса на успешната колаборация. Сред най-впечатляващите удари в записа, настрана от вече споменатото „Game Changer“ са театралната ембиънт пиеса „Kingdom of Ends“ и финалните диско настъпления „Narcissus“ (със страхотните си цигулки) и „Jealousy“.

Десетте парчета в „Roisin Machine“ преливат неусетно едно в друго и изграждат чувството за безкрайно нощно парти в любим клуб. Murphy споделя, че заглавието на албума и звученето му са пряко вдъхновени от личния ѝ досег с клубната култура в Шефилд в началото на 90-те години. Не е трудно да си представим това – когато затворим очи и се отдадем на ритъма е лесно да се пренесем на задимения дансинг, изпълнен със сексуална енергия и да усетим оргазмичното дишане на разсъблечените тела около нас, които не спират да ни съблазняват с хипнотичните си движения.

Слушането на подобен запис във времена на пандемия е особено изживяване, но така или иначе не се съмняваме, че звуците от него ще продължат да отекват дълго и ще придобият нов смисъл, когато Roisin Murphy получи възможността да изпълни музиката от него на живо пред публика. Въпреки нишовата си насоченост, „Roisin Machine“ е проект с бутикова стойност и е вероятно най-силния албум на певицата досега.

Слушайте „Roisin Machine“ на Roisin Murphy в Spotify.